Naslovnica BiH Optužnica zbog pridruživanja ISIL-u u Siriji i Iraku

Optužnica zbog pridruživanja ISIL-u u Siriji i Iraku

247
foto arhiva

Sarajevo — Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Emira Ališića, rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti, da je krajem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura tzv. “ISIL-a”, otputovao iz BiH na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama tzv. “ISIL-a”, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se tvrdi da je optuženi bio pripadnik tzv. “ISIL-a” u periodu od 2013. do 2019., dakle oko šest godina, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od kurdskih snaga, te krajem 2019. izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor, te se i sada nalazi u pritvoru određenom rješenjem Suda BiH.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)