Naslovnica BiH Optužnica za ilegalni transport 32 migranta

Optužnica za ilegalni transport 32 migranta

408
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. krivičnog zakona BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Jove Simića, zvanog “Džoli” i “Bibče”, rođenog 1970. godine u Brčkom, te Mladena Dugandžića, rođenog 1972. godine u Beču, nastanjenog u Brčkom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, u međusobnom dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizirali transport 32 osobe, ilegalnih migranata sa područja Pakistana, Irana i Afganistana, koji su bez važećih dokumenata boravili u BiH, što je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o strancima.

Prema navodima optužnice, optuženi su 2. septembra 2018. godine, organizirali prevoz migranata, sa područja Tuzle, prema Olovu, ali je transport otkriven i spriječen od policijske kontrole u mjestu Stupari.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 2. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(StarMo)