Naslovnica BiH Optužnica protiv dvoje pripadnika UIO BiH

Optužnica protiv dvoje pripadnika UIO BiH

355
foto arhiva

Sarajevo — Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe, zaposlene u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, saopšteno je u subotu iz državnog Tužilaštva.

Optužnica je podignuta protiv Gajić Ognjena, zv.“Ogi“, rođenog 1976. godine u Brčkom, zaposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje, te protiv Mujkanović Adema, zv. “Kikili“, rođenog 1980. godine u Bosanskom Šamcu, zaposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje.

“Optuženi se terete da su, zahtijevali i primili poklon u vidu novca, kako bi izvršili propuštanje teretnog motornog vozila, sa proizvodima bijele tehnike i aparata za domaćinstvo namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist”, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili poklon u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, javili su iz državnog Tužilaštva.

(StarMo)