Naslovnica BiH Optužen za terorizam: Pridružio se strukturama tzv. “ISIL“-a…

Optužen za terorizam: Pridružio se strukturama tzv. “ISIL“-a…

364
foto arhiva

Sarajevo — Šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv Senada Kasupovića, rođenog 1980. godine u mjestu Grabovac, općina Velika Kladuša, državljanina BiH, trenutno se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 12.07.2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. “ISIL“-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je na navedenom području boravio šest godina, sve do 19.12.2019. godine, gdje je zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime „Muatesim“, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. “ISIL“-a u Siriji u jedinici „Bejt Komandos“, koja je kasnije promijenila ime u „Al Aksa“.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članom 201. KZ-a BiH.

Uz optužnicu, Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)