Naslovnica Život Optužbe za kršenje prekida vatre

Optužbe za kršenje prekida vatre

141
foto: agencije - ilustracija

Erevan/Baku — Armenske i azerbejdžanske snage međusobno se optužuju za nove napade u subotu, 10. oktobra, uprkos sporazumu o prekidu vatre u regiji Nagorno-Karabah koji je trebao stupiti na snagu taj dan u podne.

“Ne obazirući se na ranije proglašeni prekid vatre, azerbejdžanske snage su u 12:05 pokrenule napad na Karahanbeili”, područje na prvoj liniji fronta, rekla je portparolka armenskog ministarstva odbrane Shushan Stepanian, prenosi agencija France Presse (AFP).

Dodala je da Vojska Karabaha preduzima mjere za odbijanje napada, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane izvijestilo je 30 minuta nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu da su armenske snage granatirale oblasti Terter i Agdam.

Ministri vanjskih poslova dvije zaraćene strane nakon 10 sati pregovora o prekidu vatre dogovorili su se u Moskvi da će razmijeniti zatvorenike i tijela poginulih, javila je agencija Associated Press (AP).

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, domaćin pregovora, rekao je da bi prekid vatre trebao otvoriti put za razgovore o rješavanju sukoba.

Razgovori ministara vanjskih poslova Armenije i Azerbejdžana vođeni su na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Francuska je podržala sporazum o prekidu vatre, te ukazala da sada treba primijeniti primirje.

“Primirje se sada mora primijeniti i strogo poštovati kako bi se stvorili uslovi za trajan prekid svih neprijateljstava između dvije zemlje”, rekla je portparolka francuskog Ministarstva vanjskih poslova Agnès von der Mühll.

Sukobi između Azerbejdžana i jermenskih snaga izbili su 27. septembra u regionu Nagorno-Karabah.

(StarMo)