Naslovnica Mostar “Opstruiranje uprave”: Sindikati HT-a najavili ulične proteste

“Opstruiranje uprave”: Sindikati HT-a najavili ulične proteste

188

Mostar — Predsjednik Sindikata HT-a Mostar Saša Živković upozorio je u četvrtak u Mostaru na višemjesečno opstruiranje Uprave HT-a vezano za zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH te je za sljedeću sedmicu najavio izlazak radnika HT-a na ulice.

– Po sadašnjem stanju stvari, jedina prepreka zaključivanju granskog ugovora je Uprava HT-a na čijem čelu sjedi Vilim Primorac – izjavio je Živković.

Kazao je kako se oko pet hiljada djelatnika HT-a Mostar i BH Telecoma već šest mjeseci “bez ikakva opravdanja uskraćuje za sve ono što imaju njihove kolege u ostalim javnim poduzećima”.

Po Živkovićevim riječima, prema informacijama kojima on raspolaže, a vezane su za pregovore koji se vode u Sarajevu između reprezentativnih sindikata, uprava telekoma i Vlade FBiH, jedina sporna stvar da bi se granski ugovor zaključio je nepostojanje suglasnost Uprave HT-a.

– Samo smo tražili da se u doba pandemije zaštite radnici i jedne i druge kompanije dodatnih 12 mjeseci – kazao je Živković.

Dodao je kako u nedostatku informacija radnici sumnjaju u namjeru privatizacije telekomunikacijskog sektora u Federaciji BiH.

(StarMo)