Naslovnica Mostar Opsenica: Premijer HNK se čuva za prigodno slikanje i rukovanje

Opsenica: Premijer HNK se čuva za prigodno slikanje i rukovanje

421

Mostar — Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZHK) Goran Opsenica zahvalio je premijeru HNK što se problematika pregovora sa sindikatima konačno našla na dnevnom redu sjednice kantonalne Vlade te izrazio žaljenje što zbog obaveza u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH nije mogao učestvovati na današnjoj sjednici.

– Zahvaljujem predsjedniku Vlade što se konačno problematika pregovora sa sindikatima našla na dnevnom redu i što je Vlada, kao što sam u više navrata tražio, konačno donijela Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima i Odluku o određivanju datuma početka pregovora.

Moram, ipak, priznati da mi još uvijek nije jasno zašto se Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima i Odluka o određivanju datuma početka pregovora nisu donijeli ranije jer, podsjetit ću, te sam akte uputio Vladi 16. novembra ove godine, ali neka bude po onoj dobro poznatoj – bolje ikad nego nikad – kazao je Opsenica u pisanoj izjavi za Fenu, prenose bh. portali.

Ministar je istakao i kako bi volio da je Vlada HNK na čelo pregovaračkog tima imanovala kantonalnog premijera.

– Volio bih, također, zbog ozbiljnosti teme da je Vlada na čelo pregovaračkog tima imenovala predsjednika Vlade, ali kako on zna da će pregovori biti dosta naporni zasigurno je odlučio čuvati snagu za prigodno slikanje i rukovanje nakon što, nadam se, uspješno okončamo pregovore – poručio je ministar Opsenica.

Vlada HNK u srijedu je usvojila Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima za pregovore s reprezentativnim sindikatom za djelatnost zdravstva, a pregovarački tim čine: Goran Opsenica, predsjednik, Adnan Faladžić, potpredsjednik te članovi: Marko Arapović, Rade Bošnjak, Iva Babić, Radica Božić, Edin Kapetanović, Božo Ćorić i Osman Ćatić.

Vlada je donijela i Odluku o postupku pokretanja pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNK odredivši 11. decembar za dan početka pregovora s reprezentativnim sindikatom – Nezavisnim sindikatom zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ujedno, Vlada je dala saglasnost na Protokol o pregovaranju i ovlastila resornog ministra Opsenicu da ga, uime Vlade, supotpiše.

(StarMo)