Naslovnica Život Opozicionar se vratio u Moskvu, pa uhapšen

Opozicionar se vratio u Moskvu, pa uhapšen

171
Leonid Gozman

Moskva — Ruske vlasti danas su uhapsile Leonida Gozmana, opozicionog liberalnog političara, koji se nedavno vratio u Moskvu iz inostranstva, javlja Reuters.

Hapšenje Gozmana je još jedan potez države u okviru obračunavanja s neistomišljenicima. Gozman je jedan od ruskih političara koji su u nekoliko navrata kritizirali invaziju na Ukrajinu ali i Putina.

Gozman je bio posljednji čelnik male političke stranke Unija desnih snaga, koja je okupljala reformatore slobodnog tržišta poput Anatolija Čubajsa, koji je napustio Rusiju, i Borisa Nemcova, koji je 2015. ubijen blizu Kremlja.

Gozman je uhapšen po nalogu ruskog ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom istrage Gozman je optužen za kršenje zakona koji ruskim državljanima nalaže da vlast obavijeste da posjeduju državljanstvo druge države ili boravišnu dozvolu u inostranstvu.

U slučaju da bude proglašen krivim Gozman bi mogao biti osuđen na novčanu kaznu ili društveno koristan rad. Gozman je obavijestio vlasti da ima izraelsko državljanstvo, no vlasti kažu da to nije napravio u predviđenom roku.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara, Gozman je otišao iz Rusije, ali se vratio u junu ove godine.

(StarMo)