Naslovnica Region Opoziciona stranka Srbima u RH: Ne dozvolite iz Beograda da vam diriguju

Opoziciona stranka Srbima u RH: Ne dozvolite iz Beograda da vam diriguju

311

Beograd — Povodom godišnjice ‘Oluje, srpska opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) istakla je u saopštenju da politički predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj imaju pravo da samostalno donose odluke i grade klimu povjerenja i suživota sa Hrvatima jer oni najbolje znaju šta je u njihovom interesu.

Ističu da oni ne treba da dozvole da im iz Beograda diriguju isti oni koji snose istorijsku odgovornost za sudbinu Srba u Hrvatskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Hrvatskoj će 5. augusta biti organizovana centralna državna manifestacija kojom se “Oluja” obilježava kao dan pobjede u Domovinskom ratu, kada su hrvatska vojska i policija povratile kontrolu nad teritorijom do tada samoproglašene Republike Srpske Krajine, koju su od 1991. godine pod kontrolom držale srpske snage.

Najava da će ovom događaju prisustvovati član Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević izazvala je dosta reakcija u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može podržati prisustvo srpskih predstavnika na proslavi “Oluje” u Kninu, ali je dodao da su “možda njihovi argumenti jači”, uz konstataciju da on to “za sada ne vidi”.

„Licemjerno je što danas Vučić zloupotrebljava i manipuliše ’Olujom’. On i njegovi politički idoli i šefovi Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević su prvo odbili mirovni plan međunarodne zajednice „Z4“, a potom obećanjem hrvatskom državnom vrhu da se Srbija neće miješati u sukob, de facto dali zeleno svjetlo za vojne operacije koja predstavlja najveće etničko čišćenje u istoriji moderne Evrope“, saopštila je SSP.

Navode da je ovo dan velike tuge i istorijskog sjećanja na sve ubijene i prognane prije 25 godina. Tog dana, kako se navodi, blizu 200 hiljada Srba iz Hrvatske protjerano je sa prostora na kojima su živjeli stoljećima. Njihovi domovi su spaljeni kako bi se zauvijek spriječio njihov povratak.

“U isto vrijeme ovaj dan je prilika za veliku istorijsku pouku za sve narode Zapadnog Balkana – da se okrenu budućnosti, evropskim vrijednostima i dobrosusjedskim odnosima i da nikada više ne dozvole ekstremnim političkim elitama da ih uvlače u ratove i zločine.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prisustvovat će u utorak, 4. augusta obilježavanju 25. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” u Sremskoj Rači, nedaleko od granice Srbije sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, saopšteno je iz službe za medije predsjednika Srbije.

Državno obilježavanje stradanja Srba u akciji “Oluja” zvanično je počelo da se organizuje 2015. godine, kada je odlučeno da 5. august bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS).

(StarMo)