Naslovnica Politika Opozicija u Srbiji: Ovo je Trumpov predizborni sporazum

Opozicija u Srbiji: Ovo je Trumpov predizborni sporazum

331
foto: Reuters

Beograd/Washington — Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) u Srbiji saopštila je da juče u Washingtonu nije potpisan srpsko-albanski nego američko-srpski sporazum, kao dio predizborne kampanje predsjednika SAD Donalda Trumpa, a da će biti zapamćen po tome što je “prvi put jedan srpski zvaničnik stavio potpis na dokument u kojem pored riječi Kosovo ne stoji zvjezdica”.

Ta partija navodi da bi zvjezdice precizirale da je dokument statusno neutralan i u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244.

SSP tom primjedbom aludira na Sporazum o regionalnom predstavljanju i saradnji, postignut u Briselu 2012. godine, koji predviđa da se uz naziv Kosovo na regionalnim skupovima koristi zvjezdica. Prema dogovoru Beograda i Prištine, na regionalnim skupovima iznad natpisa Kosovo stajat će zvjezdica, a u fusnoti će pisati da taj naziv ne prejudicira stav o statusu i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

SSP u saopštenju navodi da je “sporazum posvećen Izraelu, zaštiti američkih ekonomskih interesa u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture, a dotiče se i odnosa Beograda i Prištine.

Da je ovo u suštini Trumpov predizborni sporazum govori i činjenica da u njemu ima svega i svačega. Od propisivanja od koga se kupuje 5G oprema, preko Hezbolaha do toga da ćemo se boriti da ubijedimo 69 zemalja svijeta da odustanu od kažnjavanja homoseksualizma”, stoji u stranačkoj izjavi.

SSP navodi i da se pokazalo nije bilo nikakvog pritiska da se Kosovo prizna, obzirom da u sporazumu piše da se na pitanje statusa uvodi moratorijum od godinu dana.

“Iz toga logično slijedi da poslije isteka tog roka počinju statusni razgovori. Kosovo je dobilo priznanje svoje nezavisnosti od strane Izraela dok je Srbija, valjda zbog zahvalnosti Izraelu na tome što su priznali Kosovo, preuzela obavezu da premjesti ambasadu u Jerusalem. Takva odluka može od Srbije napraviti metu za djelovanje muslimanskih terorista”, ocjenjuje se u saopštenju, koje prenosi Radio Slobodna Evropa.

(StarMo)