Naslovnica Život Opozicija u Gruziji: Protest zbog ulaska Rusa…

Opozicija u Gruziji: Protest zbog ulaska Rusa…

114

Tbilisi — Gruzijska opoziciona stranka Droa na granici te zemlje i Rusije organizirala je protest zbog Rusa koji, bježeći od mobilizacije, ulaze u Gruziju u velikom broju, javlja Sky News.

Zamjenik gruzijskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darakhvelidze rekao je u srijedu da bi planirani protesti opozicije na gruzijsko-ruskoj granici “u ovom trenutku predstavljali dodatni izazov za policiju.”

Elene Khoshtaria, liderka opozicione stranke Droa, i građanski aktivisti planiraju održati protestne skupove na granici sa zahtjevom za zatvaranje granice usred “masovnog priliva” ruskih državljana nakon najave djelimične vojne mobilizacije u toj zemlji prošle sedmice, prenosi gruzijski portal Agenda.ge.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova će preduzeti sve neophodne mjere da obezbijedi sigurnost svih osoba na protestima. Naravno, održavanje skupova u ovakvim trenucima predstavlja dodatni izazov za policiju, međutim, mi ćemo preduzeti sve zakonom propisane mjere kako bismo osigurali da prava svih učesnika skupa budu zaštićena”, rekao je Darakhvelidze, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Predstavnike stranke Droa i građanske aktiviste policija je ranije spriječila da održe protest na graničnom prelazu Larsi, a miting planiraju održati u Gveletiju, u blizini tunela koji je povezan sa kontrolnim punktom na sjeveru Gruzije.

Demonstranti koji se okupljaju na granici tvrde da bi Rusi trebali ostati u Rusiji i protestvovati protiv rata, a ako ih mobiliziraju, trebali bi preći na ukrajinsku stranu i boriti se protiv Rusije.

Oni također traže da se granica zatvori za Ruse te da se Rusima zabrani otvaranje bankovnih računa, baš kao i unajmljivanje smještaja u Gruziji.

Tvrde da građani Gruzije nemaju dovoljno informacija o Rusima koji ulaze u zemlju, šta su im motivi i za šta se zalažu, piše Sky News.

(StarMo)