Naslovnica Politika Opozicija iz RS je za “asimetrični model”…

Opozicija iz RS je za “asimetrični model”…

108
Mirko Šarović - SDS

Sarajevo — Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst danas su razgovarali sa liderima opozicionih partija u Bosni i Hercegovini.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić smatra da nije u redu da HDZ i SDA od 1990. godine, kako kaže, vežu zastave a onda da odgovornost za promjene ili izmjene Izbornog zakona BiH sve prebacuju na opoziciju.

On je kazao da je veoma dobra vijest da su Washington i Bruxelles veoma raspoloženi da pomognu Bosni i Hercegovini.

Za lidera SDS-a Mirka Šarovića, asimetrični model (izbor člana Predsjedništva op.aut.) ima najviše šansi za uspjeh. Složili su se u tome, kaže on, da bez obzira na bilo kakav izbor člana Predsjedništva BiH, ako nemamo izmjene Izbornog zakona BiH koji bi bio transparentan, uvele neke novine, to je onda uzaludan posao, jer, zaključio je Šarović, vidimo da se nemilosrdno krade na izborima i da upravo oni koji su krali sada kreiraju nova rješenja za implementaciju presude Sejdić-Finci.

Za lidera PDP-a Branislava Borenovića ključno pitanje koje može riješiti sve probleme u BiH uvođenje optičkog skeniranja, skeniranje glasačkih listića, a to se može postići ako postoji politička volja.

Po njegovim riječima, onaj ko je protiv skeniranja glasačkih listića i tih suštinskih izmjena Izbornog zakona BiH, „on u suštini hoće da ostane pri tome da se na krađama, lopovlucima i otimačini kreira sudbina ove države, te da na izbornoj korupciji uvodi korupcija u sve strukture sistema“.

(StarMo)