Naslovnica Region Oporba u Saboru: Hrvati u BiH – najvažnije nacionalno pitanje

Oporba u Saboru: Hrvati u BiH – najvažnije nacionalno pitanje

106
foto arhiva

Zagreb — Opozicija u parlamentu Hrvatske, Saboru, pozdravila je u četvrtak poziv predsjednika Republike Hrvatske (RH) Zorana Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) o BiH, a smatra da je to trebao učiniti ranije i na druge teme.

“Bilo bi dobro da se taj sastanak održi i da nakon njega Hrvatska ima jedinstvenu vanjsku politiku”, izjavio je zastupnik SDP-a Arsen Bauk, prenosi Hina, a prenose bh. mediji.

Nije želio ulaziti u ocjenu je li sjednica VNS-a trebala biti sazvana ranije na temu rata u Ukrajini i pada drona na Zagreb.

Bauk je ocijenio da stavovi Milanovića i Plenkovića oko BiH nisu suprotstavljena jer se obojica zalažu za promjenu izbornog zakona i promjenu položaja Hrvata, a jedina razlika je u metodama dolaska do tog cilja.

“I jednom i drugom raste rejting zbog svađe, tako da ne vjerujem da će uskoro prestati”, smatra Bauk.

“Sjednica VNS-a mora se sazvati jer je pitanje Hrvata u BiH naše najvažnije nacionalno pitanje. U vezi rata u Ukrajini svi politički akteri u državi imaju identičan stav i oko toga nema nikakvih dilema, ali ima dilema oko toga kako neko misli pomoći Hrvatima u BiH”, poručuje predsjednik Mosta Božo Petrov.

Petrov kaže kako bi volio da “kao što smo jasno stali na stranu Ukrajine, na isti način stanemo bespogovorno uz Hrvate u BiH i imamo jasan politički stav o pomoći Hrvatske njima”.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) inicijativu za sjednicu VNS-a ocijenio je dobrodošlom nakon dvomjesečne šutnje.

“Vrlo je važno za hrvatski narod i nacionalne interese da dva ključna čovjeka razgovaraju i donesu zvanične stavove o BiH, ratu u Ukrajini i proširenju NATO-a, da se ne brukamo po svijetu”, kazao je Sačić.

I Ivan Penava (DP) pozdravlja sazivanje sjednice, jer “dva brda” trebaju razgovarati, sarađivati i kreirati određene politike.

Milanović se dosad oglušivao na premijerov poziv za sjednicom VNS-a zbog ruske agresije na Ukrajinu, da bi u srijedu poslao poziv za sazivanjem sjednice zbog situacije u BiH.

(StarMo)