Naslovnica BiH Oporavak u svim sektorima privrede

Oporavak u svim sektorima privrede

80
fofo arhiva

Sarajevo — Obim vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci ove godine iznosio je gotovo 16 i po milijardi maraka, i veći je za nešto više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ostvaren je značajan oporavak ekonomske aktivnosti, iako i dalje bilježimo deficit veći od tri milijarde maraka, javio je BHRT.

Obim vanjskotrgovinske razmjene za prvih 6 mjeseci u 2021. godini veći je za 2,7 posto u odnosu na isti period 2019. godine prije pandemije, a u odnosu na 2020. godinu, koja je godina pandemije, veći je za 23.6 posto. Izvoz u 2021. godini veći je za 10,6 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz u 2021. godini manji za 2.1 posto u odnosu na 2019. godinu.

“Ukupan saldo vanjskotrgovinske razmjene je povećan za 0,88% i iznosi 3.124.666.000 KM. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za 9,39 posto, što i inače mogu reći da je veći skok u odnosnu na sve prethodne godine”, istakao je predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić.

Najznačajniji partneri u robnoj razmjeni naše zemlje su zemlje članice Evropske unije i Cefta sporazuma. Od Članica Evropske unije, po obimu razmjene prednjačimo sa Hrvatskom, dok u razmjeni sa Njemačkom i Austrijom i dalje ostvarujemo suficit. U odnosu na prethodnu godinu, oporavak je evidentiran u svim sektorima privrede.

“Bosna i Hercegovina je u posmatranom periodu izvezla robe u vrijednosti 4,91 milijardu KM i izvoz je povećan za skoro 30 posto u odnosu na prošlu godinu ukupan uvoz iz zemalja EU iznosi je 6, 58 milijardi KM”, kazala je Belma Alihodžić iz Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH.

Povećanje izvoza i uvoza, veoma je bitno za malu otvorenu tranzicijsku ekonomiju Bosne i Hercegovine. Ekonosmki analitičar Admir Čavalić, pojašnjava da se upravo projekcije ekonomskog rasta od 2,8 posto do 3,5 posto za ovu godinu temelje na drastičnom rastu izvoza zbog promjene geopolitičkih uslova.

“Dakle cijepanje konekcija evropskog tržišta i Kine sa jedne strane, što Bosna i Hercegovina kao takva može da prihvati, da kompezira i da bude aktivan učesnik novih geopolitičkihh dešavanja i to se upravo dešava”, kazao je Čavalić.

Bosna i Hercegovine bilježi deficit viši od tri milijarde maraka, međutim, prema riječima Čavalića, bitno je da se on svake godine polako smanjuje.

(StarMo)