Naslovnica Život Opomena i za Mostar: Liverpool uklonjen sa UNESCO liste!

Opomena i za Mostar: Liverpool uklonjen sa UNESCO liste!

128

Liverpool — Engleski grad Liverpool uklonjen je s liste UNESCO-a svjetske baštine, jer su “nove zgrade narušile ljepotu viktorijanskih dokova koji su se savršeno uklapali u izgled grada, što ga čini tek trećim mjestom koje je uklonjeno s ovog prestižnog popisa”.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) stavila je Liverpool 2004. godine na listu svjetske kulturne baštine, pridruživši ga tako znamenitostima poput Kineskog zida, Tadž Mahala i Kosog tornja u Pizi.

Nakon glasanja koje su proveli članovi kineskog Odbora za svjetsku baštinu, UNESCO je zaključio da nove zgrade u Liverpoolu narušavaju gradsku “autentičnost i integritet”.

Liverpool koji je i rodni grad Beatlesa stavljen je na popis svjetske kulturne baštine kao priznanje za njegovu ulogu kao jedne od najvažnijih svjetskih luka tokom 18. i 19. stoljeća ali i zbog njegove arhitekture.

Joanne Anderson, gradonačelnica Liverpoola, rekla je da je odluka o uklanjanju grada s popisa “neshvatljiva” jer dolazi deset godina nakon posljednjeg posjeta UNESCO-ovih dužnosnika. Anderson je rekla da se nada žalbi na odluku.

(StarMo)