Naslovnica Uncategorized Opet se puca u Nagorno-Karabahu – Ima i mrtvih vojnika

Opet se puca u Nagorno-Karabahu – Ima i mrtvih vojnika

127
fofo arhiva

Jerevan/Baku — Sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga ponovno su izbili u srijedu u separatističkoj regiji Nagorno-Karabah, a vojni funkcioneri Nagorno-Karabaha rekli su da su u napadima azerbejdžanskim bespilotnim letjelicama ubijena dva i ranjeno 14 njihovih vojnika.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je poginuo jedan njihov vojnik u, kako je reklo, u “terorističkom činu ilegalnih jermenskih vojnih formacija”, pa je armija te zemlje kao odgovor izvela “operaciju odmazde, ubivši i ranivši neodređeni broj “ilegalnih jermenskih aktivista”.

Vođa Nagorno-Karabaha, Arajik Harutiunjan, najavio je danas djelimičnu vojnu mobilizaciju, dodatno raspirujući napetosti u tom regionu.

Jermenija i Azerbejdžan imaju višedecinijski spor oko Nagorno-Karabaha, koji se nalazi u Azerbejdžanu, a koji je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje je podržavala Jermenija od završetka rata 1994. godine.

U novom ratu 2020. poginulo je više od 6600 ljudi, a poslije šest nedjelja intenzivnih borbi, mirovni sporazum, postignut uz posredovanje Rusije, omogućio je Azerbejdžanu da povrati kontrolu nad velikim dijelovima Nagorno-Karabaha i okolnim područjima koje su kontrolirali separatisti koje podržava Jermenija.

Moskva je u regionu poslala oko 2000 vojnika koje je nazvala mirovnim trupama.

(StarMo)