Naslovnica Mostar Opet problem u HNK: Ljekari (ponovo) nezadovoljni

Opet problem u HNK: Ljekari (ponovo) nezadovoljni

161
foto: federalna.ba

Mostar — Nakon protesta, brojnih štrajkova, blokade medicinskog sistema, a kasnije i nedavno potpisanog kolektivnog ugovora medicinskih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kanotnu, čime se pomislilo da će se zdravstvo konačno vratiti u normalno funkcioniranje, uslijedila su nova nezadovoljstva, ovaj put ljekara.

Pred Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona očito su novi izazovi i potraživanja. Ima li kraja?

Nakon petomjesečne blokade bolničkog sistema, hladnim pogonom zbog koronavirusa, ali i štrajkom medicinskih radnika, pacijenti su odahnuli, jer su bolnice sada dostupne svima. Ostaje pitanje do kada će tako biti s obzirom na neizvjesnu pandemiju, ali i ljekare koji smatraju da su zakinuti povećanjem plata medicinskim radnicima.

MARINA BERBEROVIĆ, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK:

“Ono što ćemo mi sigurno tražiti, to je da Vlada, budući da su njima dali povećanja, i nama da povećanje kada budemo na idućim pregovorima”, prenosi BHRT.

Problem je, smatraju ljekari, što ih je kolektivnim ugovorom sa radnicima u zdravstvu, Vlada gotovo, pa izjednačila s medicinskim sestrama s visokom stručnom spremom. Iz kantonalne Vlade ne vide razlog nezadovoljstvu, jer u zadnjoj, trećoj godini oba kolektivna ugovora nema narušavanja navedenih odnosa.

MARINA BERBEROVIĆ, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK:

“Razlika plate je nekih osam posto kod nas, dok je u drugim kantoma iznad 25. Razlika u odgovornosti, u dužini trajanja studija, u težini studija je nešto što se mora odražavati u odnosu plata”.

PERO PAVLOVIĆ, portparol Vlade HNK:

“Lako je, kažu u ministarstvu, izračunati da je omjer ostao isti jer su oba povećana za isti postotoak, a povećanje je čak veće za 0,10 posto u korist ljekara”.

Razlog nezadovoljstvu doktora ne vide ni medicinski radnici, koji kažu da bi njihovi zahtjevi imali osnovu kada bi povećanja tražili zbog niskih plata, ali ovdje je, smatraju, riječ o nadmetanju.

DALIBOR VUKOVIĆ, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK:

“Po pravilu bi trebali biti nezadovoljni platama, a ne da postignuća drugog Sindikata bude razlog zašto to rade”.

Vuković napominje da će ljekari povećanja tražiti tek na jesen jer vjerovatno nemaju uslove za reprezentativnost, podsjećajući da je upravo to bio razlog što su medicinski radnici podnijeli krivičnu prijavu protiv resornog Ministra zdravstva Gorana Opsenice.

DALIBOR VUKOVIĆ, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK

“Nisu uopće postojali uslovi da se da reprezentativnost Sindikatu koji ima manje članova od nas, a nama se tri puta odbijalo dati reprezentativnost”.

S obzirom na krivične prijave, moguća potraživanja ljekara u septembru, ali i najave medicinskih radnika da nova borba kreće za dvije godine, Vlada još ne može odahnuti. Treći val koronavirusa je iza nas. Dok se na jesen očekuje četvrti, a s njim i novi pritisci, pacijenti barem ovoga ljeta ne bi trebali biti zabrinuti za dostupnost medicinske usluge, ocjenjuje BHRT.

(StarMo)