Naslovnica Region Opet optužnica protiv Todorića i ostalih zbog Agrokora

Opet optužnica protiv Todorića i ostalih zbog Agrokora

63
Ivica Todorić

Zagreb – Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u četvrtak je ponovno podiglo optužnicu u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića, njegovih sinova i suradnika za štetu bivšem koncernu od 1,2 milijarde kuna.

Riječ je o optužnici zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koju su radi “boljeg razjašnjenja stvari” povukli 16. novembra 2021.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužilaštvo, pribavljeno 923,6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

“Okrivljenicima se stavljaju na teret kaznena djela kako su opisana u prethodno podignutoj optužnici”, objavilo je Državno odvjetništvo u četvrtak na svojoj internetskoj stranici. Dodaju da je “optužnica ponovno podignuta nakon što je, po njenom povlačenju, tokom dopunjene istrage stanje stvari bolje razjašnjeno”.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda već je raspravljalo tijekom prošle godine. No, 18. oktobra 2021. godine, Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti finansijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostepeno rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog finansijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

(StarMo)