Naslovnica BiH Opet omogućen moratorij na kredite

Opet omogućen moratorij na kredite

546
foto: ilustracija

Sarajevo — Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Agencija za bankarstvo Federacije omogućila je ponovo prijave fizičkim i pravnim subjektima za moratorij na kredite. Ranijom odlukom Agencije, rok za podnošenje zahtjeva završen je krajem prošle godine. Ovo je, kažu, još jedna od mjera kojom se nastoji podržati privredna aktivnost u kriznim vremenima.

Rok važenja moratorija ostaje nepromjenjen – do 30. juna ove godine. Ovim je samo omogućeno svim zainteresovanim koji su propustili priliku podnijeti zahtjev za prolongiranje otplate kredita. Ovo nije konačno rješenja nego samo kupovina vremena, svjesni su bankari.

– Otvorili smo mogućnost da se ponovo prijave klijenti koji su ranije imali mjere pa su im istekle ili neki novi koji su pogođeni pogoršanjem pandemije. Ovo je, medicinskim riječnikom rečeno, ravnanje krivulje, da pokušamo negativne efekte i za bankarski sistem i za privredu u cjelini i za klijente odložiti za neka druga vremena kada ćemo i druge probleme riješiti, kada će pandemija splasnuti – objašnjava Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, prenosi federalna.ba.

– Ukoliko se ne mogne kreirati novi prihod i pandemija ne prestane, svi ovi pravni subjekti ne mognu kreirati novi prihod i fizički subjekti ukoliko ne budu imali novu plaću tek tada će nastati realni problemi – upozorava Berislav Kutle, direktor UBBiH.

U Federaciji trenutno oko 4.800 klijenata koristi pravo na moratorij. Već sad je izvjesno da ima i onih kojima ni moratorij neće mnogo pomoći.


– Banke se već danas moraju pripremati na to da jedan broj subjekata neće biti u prilici vraćati kredite tako da će dio prihoda, a to su uradili prošle godine dio će staviti u rezervaciju kako ne bi ušli u finansijske probleme – dodaje Kutle.

Prioritet bankarskog sektora je očuvanje finansijske stabilnosti. Kakav će biti njihov konačni odgovor zavisi od epidemiološke situacije, ali i mjera koje će donijeti vlade na svim nivoima i odgovora privrednika na njih, objavio je portal federalna.ba.

(StarMo)