Naslovnica Mostar Opet Kordić i Guzin u drugom krugu

Opet Kordić i Guzin u drugom krugu

351

Mostar — Mario Kordić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora za gradonačelnika Mostara, održanom u srijedu poslijepodne, čime su prošli u drugi krug, koji će biti održan u petak, 12. februara.

Od ukupno 35 vijećnika u Gradskom vijeću, u prvom krugu glasalo je njih 30, s obzirom da su tri vijećnika iz Socijaldemokratske partije (SDP), među kojima i kandidat za gradonačelnika Arman Zalihić, i dva iz Prve mostarske partije (PMP) ranije napustili sjednicu.

Vijećnici su birali između četiri kandidata: Irma Baralija (BH blok), Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), Mario Kordić (HDZ BiH) te Arman Zalihić (SDP). Prema objavljenim rezultatima Kordić je dobio 14, Guzin 12, Baralija dva glasa, Zalihić je bio bez glasova, dok su dva bila nevažeća.

Vijećnici su također usvojili odluku da se sa drugim krugom izbora nastavi u petak sa početkom 15.30 sati.

Vijećnici su na današnjoj sjednici jednoglasno usvojili zaključak prema kojem se raniji zaključak o javnom glasanju za izbor gradonačelnika, donesen na sjednici 5. februara, stavlja van snage. Time je udovoljeno preporuci visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je tražio da se ponovi prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara i da se glasa tajno, a ne javno kao što je bio slučaj prošle sedmice. U drugoj tački zaključka omogućeno je imenovanje novih kandidata u obnovljenom prvom krugu, nakon čega je PMP kandidovao Zalihića za gradonačelnika Mostara.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću Mostara, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećničkih glasova. Ukoliko preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika.

(StarMo)