Naslovnica Život Opet će objaviti karikature poslanika Muhameda

Opet će objaviti karikature poslanika Muhameda

276

Paris — Francuski satirični sedmičnik Charlie Hebdo, meta naoružanih islamista u 2015., sopćio je u utorak da će ponovo objaviti žestoko kontroverzne karikature poslanika Mohammeda kako bi obilježio početak suđenja u ovoj sedmici navodnim saučesnicima u napadu.

– Nikada se nećemo predati. Nikada nećemo odustati – piše direktor novina Laurent “Riss” Sourisseau u uvodniku koji će biti objavljen zajedno s karikaturama u posljednjem broju.

Dvanaest ljudi, među kojima su bili neki od najslavnijih francuskih karikaturista, ubijeno je 7. januara 2015. kada su braća Said i Cherif Kouachi počinili masakr u redakciji novina u Parizu.

Napadači su ubijeni nakon masakra, ali će se 14 navodnih saučesnika u napadu, koji su također planirali napad na jevrejski supermarket, naći na suđenju u srijedu, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Naslovnica posljednjeg broja Charlie Hebdoa prikazuje desetine karikatura koje su prve objavile danske novine Jyllands-Posten u 2005. i potom ih je ponovo odštampao Charlie Hebdou 2006., a koje su izazvale buru protesta širom muslimanskog svijeta.

U središtu naslovnice bila je katikura autora Jeana Cabuta, poznatog kao Cabu, koji je izgubio život u masakru.

– Sve to samo zbog toga – piše na naslovnici.

Urednički tim novina piše da je sada pravo vrijeme za ponovnu objavu karikatura, navodeći da je to od “suštinskog značaja” dok suđenje počinje.

– Često su tražili nas, od januara 2015., da odštampamo druge karikature Mohhameda. Odbili smo da to učinimo, ne zato što je zabranjeno – zakon nam dopušta da to učinimo – nego zato što postoji potreba za dobrim razlogom da tako postupimo, razlogom koji ima smisla i unosi nešto u debatu – piše u uvodniku novina, prenosi AFP.

(StarMo)