Naslovnica Mostar Opasni stavovi u opasno vrijeme…

Opasni stavovi u opasno vrijeme…

3111
dr. Ante Kvesić

Mostar – Čini se da postaje pravilo da svako medijsko obraćanje dugogodišnjeg direktora Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dr. Ante Kvesića, postaje na kraju neki skandal.

Kvesić, inače ne istupa često u javnosti, ali izgleda da mu skandali u zadnje vrijeme, baš „idu od ruke“.

Nakon što je javnost u BiH i regiji, najblaže rečeno, sablaznuo svojim izjavama i ponašanjem na početku epidemije kronavirusa postavivši, sada već čuvenu tezu, „nije sprida, nego sazad“, te čačkajući zube pred tv kamerama, direktor SKB Mostar je otišao i korak dalje.

Ovoga puta u nacionalnom i stranačkom smislu.

Naime, govoreći za hrvatski portal 24sata.hr, direktor SKB Mostar je ne trepunivši ovu bolnicu proglasio „jedinom bolnicom za tercijarnu razinu za Hrvate“. Ustvrdio je i da u Mostar dolaze i „iz drugih regija“, jer eto, prema Kvesiću, „samo tu mogu doći“. Direktor Kvesić je ustvrdio i kako se on „ne bavi politikom“, ali da „ode imamo HDZ i to je to“. Jasno i glasno nema šta.

Pozabavio se dr. Kvesić i istorijatom SKB Mostar, kazavši da je ova suvremena građevina, „zbilja tehnološki izvrsna“ i „izgrađena uz pomoć Hrvatske“, iako je jako dobro poznato da je glavnina bolnice još prije rata podignuta „sa ledine“ i to ponajprije izdvajanjem iz plata SVIH građana Mostara. Treba biti pošten i reći da je u proteklim godinama rad bolnice potpomognut i iz Hrvatske i to značajnim sredstvima, ali to ne znači da se taj objekat od velike važnosti za SVE građene u Hercegovini i Mostaru može tek tako proglašavati „bolnicom za Hrvate“.

Puno bi prije od „nacionalne strukture bolnice“, građanima trebalo pojasniti zašto ova ustanova godinama grca u stotinama miliona maraka duga i ko je zato to kriv ili nije uradio ono što se od njega očekivalo.

Ali dobro, dr. Kvesića, očitio ne zanimaju takve „sitnice“, ali bi ga, sada u vrijeme epidemije, itetako trebalo zanimati kako je koronavirus ušao u SKB i to na samom početku epidemije!?

Za razliku od jasnih nacionalnih i političkih stavova o koronavirusu u SKB direktor Kvesić u odgovorima i dalje „vrluda“ i traži načina ovav ogroman problem relativizira ili minimizira, iako bi u svakoj sređenoj državi, već odavno neko bio pozvan na odgovornost.

Imamo krizni stožer na razini bolnice, svaki dan sastanci. Danas doneseš jednu odluku, sutra vidiš da nije bila dobra i tako. Eto, preživjet ćemo. Nešto novo na tržištu nan se dogodilo i eto – lakonski lemantira doktor Kvesić.

Ovakva vrsta javnih istupa, posebno u vrijeme smrtonosne epidemije koronavirusa je prije svega kontraproduktivna, te samim time štetna, ponajprije za napore Mostara da se nekako „obračuna“ sa pandemijom. U ovakvim vremenima opravdano se očekuje najviše od zdravstvenih radnika i to u onome što je njihova primarna aktivnost – zaštita zdravlja građana, a ne nekakvo politikanstvo ili svođenje cijelog problema na nacionalno pitanje bilo kojeg od naroda.

Proglašavanje SKB Mostar na nekakvu ekskluzivnu nacionalnu bolnicu, nije samo činjenično netačno, jer novac za zdravstvo izdvajaju SVI građani, već i dugoročno opasno za efikasnost cijelog sistema zdravstvene zaštite, koji je ionako napregnut preko granica pucanja.

Sada nam trebaju najbolji ljudi, a ne oni koji unose nemir i ekperimentiraju nad građanima „bez anestezije“.

Direktor sa toliko godina staža „u fotelji“ bi to svakako morao znati, osim ukoliko u glavi nema neke druge ideje i planove.

(StarMo)