Naslovnica Život Opala emisija ugljen-dioksida

Opala emisija ugljen-dioksida

172

Sarajevo — Emisija ugljen-dioksida (CO2) u svijetu je opala za 7 posto u 2020. godini u odnosu na godinu ranije, jer je veći dio država uveo lockdown (zatvaranje) i ograničenja tokom pandemije COVID-19, pokazalo je istraživanje Global Carbon projekta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Grupa međunarodnih naučnika koja stoji iza istraživanja objavljenog 11. decembra izračunala je da će svijet ove godine emitovati 34 milijarde metričkih tona stakleničkih plinova.

Pad emisije ugljen-dioksida iznosio je 12 posto u Sjedinjenim Državama i 11 posto u cijeloj Evropskoj uniji. Ali, u Kini su emisije opale samo za 1,7 posto pošto je ta država uspjela ponovno otvoriti svoju ekonomiju nakon što su uglavnom obuzdali virus nakon prvog vala početkom godine.

Naučnici kažu da je ukupan pad emisija širom svijeta uglavnom posljedica toga što ljudi ostaju kod kuće i manje putuju automobilom i avionom. Čak i prije nego što se desila pandemija emisije su rasle nešto sporije nego prethodnih godina.

Iako se očekuje da će emisije CO2 skočiti nakon završetka pandemije, postoji nada da će razvijene ekonomije poput Sjedinjenih Država i većeg dijela Evrope krenuti u smanjenje emisija stakleničkih plinova kroz planove ekonomskog oporavka koji uključuju korištenje obnovljivih izvora energije.

(StarMo)