Naslovnica Život Oni se najbolje bore protiv koronavirusa

Oni se najbolje bore protiv koronavirusa

545
foto: Reuters - ilustracija

Berlin — Njemačka se najbolje bori protiv virusa korona – do danas je zabilježno 16.000 slučajeva zaraze, a samo 44 smrtna slučaja, prenosi ‘Daily Mail’.

Ova zemlja ima zatno manju stopu smrtnosti od virusa u odnosu na Italiju, Kinu, Veliku Britaniju ili Francusku, pokazuje analiza Agencija za kontrolu bolesti Instituta “Robert Koch”.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije navode da postoji više razloga zbog kojih Njemačka uspješno odolijeva koroni.

Jedno od najčešćih objašnjenja je dostupnost kreveta na intenzivnoj njezi.

Njemačka ima 25.000 kreveta za pacijente sa respiratornim problemima na intenzivnoj njezi, što znači da pacijenti imaju priliku da se brzo oporave. Vlada Njemačke najavljuje da će u narednom periodu udvostručiti taj broj, kako se ne bi dogodilo da bolnice postanu “preplavljene” takvim pacijentima.

Njemačka je bolje opremljena od svojih evropskih susjeda. Za poređenje, Francuska ima oko 7.000 kreveta za intenzivnu njegu, a Italija 5.000. U Velikoj Britaniji ih je tek oko 4.000.

Takođe, u Njemačkoj rade rana testiranja na virus. Tu je i mreža nezavisnih laboratorija, od kojih su mnogi počeli testiranja već u januaru, kada je broj slučajeva još bio vrlo mali.

Procjenjuje se da je u Njemačkoj dnevno moguće testirati 12.000 ljudi.

Takođe, u Njemačkoj je virusom zahvaćenija mlađa i zdravija populacija, za razliku od drugih zemalja. Više od 70 posto ljudi koji su u Njemačkoj zaraženi imaju između 20 i 50 godina.

Još jedno objašnjenje za ovakvu situaciju u Njemačkoj ponudili su italijanski stručnjaci. Oni tvrde da Njemačka, za razliku od drugih zemalja, nije testirala one koji su već preminuli.

To znači da, ako osoba umre kod kuće dok je u karantinu, a prije toga nije hospitalizovana, postoji velika vjerovatnoća da neće biti uključena u statistiku.

Iako je trenutno jedna od zemalja najteže pogođenih epidemijom, Njemačka se uspješno bori protiv stope smrtnosti od virusa korona, navode mediji, a prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)