Naslovnica Mostar “Omogućiti normalno funkcionisanje MUP-a HNK-a”

“Omogućiti normalno funkcionisanje MUP-a HNK-a”

745
foto: Fena

Mostar — Nakon što je u novembru prošle godine Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) razmatrala stanje sigurnosti na području HNK, Kolegij Skupštine za današnju je sjednicu pripremio zaključke vezane za tu raspravu.

Uoči početka sjednice zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK, Tomislav Martinović kazao je kako očekuje da će zaključci biti usvojeni s obzirom da su usaglašeni na Kolegiju, a ti zaključci idu u smjeru deblokiranja procesa imenovanja čelnih ljudi kantonalnog MUP-a.

Martinović je podsjetio da je u prošlom mandatu Skupštine HNK započet proces imenovanja Nezavisnog policijskog odbora, čiji je posao izbor policijskog komesara, međutim taj posao nikada nije završen zbog nepostojanja političkog dogovora.

On je najavio da će se najvjerovatnije poništiti konkurs za imenovanja članova Nezavisnog policijskog odbora te da će se nakon toga raspisati novi.

“To je pitanje koje je vezano za rad Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova i koje ćemo naprosto morati riješiti. Imamo neriješeno pitanje vezano za uspostavu Javno-žalbenog biroa i neriješeno pitanje Policijskog odbora, sve su to organi i tijela koje trebamo imenovati, a koji koče normalno funkcioniranje Uprave Policije i cijelog MUP-a”, dodao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago kazao je kako će za provedbu nekih od zaključaka biti potrebno postizanje dogovora na političkom nivou.

“Obaveza Skupštine je da zaduži nadležne organe da počnu rješavati neriješena pitanja vezano za stanje sigurnosti. Mi smo pokušali definirati zaključke koje smatramo da Vlada HNK i nadležna ministarstva mogu riješiti u narednom periodu”, istakao je Špago, javila je Fena.

Predstavnici opozicije nisu bili zadovoljni predloženim mjerama. Prema riječima zastupnika SDP-a BiH Anera Žuljevića, tekst zaključaka zastupnicima je podijeljen neposredno prije početka sjednice, a u tim zaključcima nisu definirani nikakvi rokovi za njihovo provođenje.

“Tražit ćemo da se jasno navede ko je zadužen da se realizira pojedini zaključak i koji je rok za realizaciju tog zaključka. To su ozbiljni zaključci, ako želite riješiti ozbiljan problem koji se vuče već godinama”, poručio je Žuljević.

(StarMo)