Naslovnica BiH Omogućeno glasanje i iz izolacije

Omogućeno glasanje i iz izolacije

519

Sarajevo — Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) usvojila je u utorak 3. novembra na hitnoj sjednici dopune pravilnika o glasanju, kojim je osobama koje su u izolaciji zbog korona virusa omogućeno glasanje.

Osobe koje su u izolaciji, a nemaju urađen akt nadležnog organa ili medicinski nalaz, moći će glasati iz svojih domova uvidom i na osnovu izrečene mjere o izolaciji, rečeno je na sjednici CIK-a, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Član CIK-a Suad Arnautović rekao je na sjednici, kako je evidentno da će, zbog pandemije korona virusa, biti problema s dostavom koverata glasača koji glasaju van BiH, te je predložio da se dopuni pravilnik o glasanju.

“U uvjetima pandemija COVID-19 povratna koverta iz stava 1 može se CIK-u poslati putem Diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) s tim da mora imati poštanski žig zemlje iz koje dolazi s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora”, rekao je on.

Ovo bi, kako je objasnio, značilo da oni bh. državljani koji se nalaze u zemljama koje su se izjasnile da ne mogu slati poštu u BiH, svoje koverte s glasačkim listićima mogu poslati u susjednu zemlju u kojoj ima DKP, te da se one onda dalje šalju prema BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar donio je odluku da se o ovome raspravlja na posebnoj sjednici.

Dopunjena je instrukcija o postupanja na dan izbora u uvjetima pandemija COVID-19, te je odlučeno da se u svim mjestima gdje ima više biračkih mjesta u jednom objektu poput škola, fakulteta, vatrogasnih domova i slično, vrši mjerenje temperature biračima beskontaktnim toplomjerom na centralnom ulazu u objekat.

Na hitnoj sjednici CIK-a, nekoliko političkih subjekata je kažnjeno zbog vođenja kampanje prije službenog početka.

Konstatovano je da 21 politička stranka nije podnijela finansijski izvještaj i nije omogućila finansijskim revizorima reviziju u njihovim prostorijama, te im je zbog toga uskraćeno pravo da se kandiduju na narendim izborima.

Na sjednici je rečeno i kako je konvoj sa šest kamiona u kojima e nalaze glasački listići u utorak 3. novembra krenuo ka skaldištu CIK-a i da će svi listići biti dostavljeni za najkasnije tri dana.

Deveti poslijeratni lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 15. novembra. Pravo glasa ima 3.283.194 birača.

(StarMo)