Naslovnica Politika Omogućen uvid javnosti u Centralni birački spisak

Omogućen uvid javnosti u Centralni birački spisak

309
foto arhiva

Sarajevo — Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je u subotu na hitnoj sjednici za učešće na lokalnin izborima ovjerila 77 prijava koalicija u potpunosti, a 45 prijava je vraćeno na uređenje i otklanjanje nedostataka.

CIK je sedam prijava odbio u cijelosti zbog neispunjavanja zakonskih uslova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na sjednici je ovjereno i osam lista nezavisnih kandidata, dok su dvije prijave za vraćene na uređenje i otklanjanje nedostataka, saopšteno je iz CIK-a.

Rok za otklanjane nedostataka, kako je saopšteno je dva dana od dana dostave obavještenja.

Za učešće na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 15. novembar prijavilo se 136 političkih stranka i 379 nezavisnih kandidata.

Centralna izborna komisija BiH od 12. jula radi na ovjerama političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima.

Ovjerene su prjave za 43 političke stranke i 278 nezavisnih kandidata koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove.

U saopštenju, nakon sjednice 1. augusta, se navodi da je CIK BiH napravio izvode iz Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine, koji su dostavljeni izbornim komisijama i centrima za birački spisak.

Na taj način omogućen je uvid javnosti u Centralni birački spisak, te izrada konačnih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji će se koristiti za potrebe Lokalnih izbora 2020. godine.

Izvodi se nalazi u centrima za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog spiska, poput internet–stranice, te oglasnih ploča općina ili gradova.

CIK BiH poziva sve koji imaju informaciju da se na izvodima iz privremenih biračkih spiskova nalaze imena osoba koje su umrle da se o ovim saznanjima odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 7. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog neusvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici 29. jula usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Time je okončana procedura usvajanja budžeta, od čega je zavisilo i održavanje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH.

(StarMo)