Naslovnica Sport Omladinska škola – Najbolje rješenje za Velež!

Omladinska škola – Najbolje rješenje za Velež!

457

piše: Irfan Mahmutagić

Prije početka nove sezone u domaćem prvenstvu, FSBiH je donio novo pravilo, prema kojem svaka ekipa u početnom sastavu mora imati najmanje dvojicu igrača, koji su mlađi od 21. godine.

Zbog politike dovođenja igrača iz drugih sredina, realno je bilo za očekivati da će takvo pravilo najviše problema napraviti baš Veležu, jer klupska omladinska škola, već dugi niz godina, ne proizvodi adekvatne mlade igrače za prvi tim. Velež je nakada bio poznat baš po vlastitom igračkom kadru, koji je dolazio iz nižih starosnih kategorija, ali to već odavno nije slučaj.

IZGRAĐEN TEREN, ALI JUNIORI SU ISPALI IZ LIGE!

Prvi projekat nove i ambiciozne Uprave, nakon što je preuzela Velež, bio je završetak izgradnje terena sa umjetnom travom, a što je jedna od najznačajnijih potreba za razvoj omladinskog pogona.

Međutim, samo teren nije bio dovoljan da omladinske selekcije Veleža počnu bilježiti značajnije rezultate u svojim ligama, a što se najbolje pokazalo sa juniorskim timom Rođenih, koji je prošle sezone ispao iz Premijer omladinske lige!
Ispadanje juniora u niži rang praktički je natjeralo Upravu da napravi značajnije promjene.
Bivši igrač Veleža, koji je prošao omladinsku školu kluba u vrijeme kada je ona važila za jednu od najboljih u bivšoj državi, Anel Karabeg, imenovan je za rukovodioca Omladinske škole FK Velež, ali i za novog trenera juniorske selekcije.

Karabeg je najavio značajne promjene u radu omladinskih selekcija i to se itekako osjetilo.
“Drago mi je da sam opet u svom Veležu, za kojeg me vežu samo lijepa sjećanja. Velika je čast, ali i velika obaveza rukovoditi omladinskom školom, a pogotovo školom koja je u prošlosti bila jedna od najboljih i najorganizovanijih. Svjestan sam težine zadatka koji je pred nama, ali sam siguran da ćemo velikim radom, trudom i disciplinom u skorije vrijeme uspjeti da stvari postavimo na svoje mjesto. Sa svoje strane mogu obećati maksimalan angažman, koji ću tražiti i od trenera koji budu radili sa nama.” – rekao je novi šef Omladinske škole FK Velež, nazvane prema legendarnom napadaču Rođenih “Muhamedu Mujiću”.

VELEŽ KAO PRIMJER U BIVŠOJ DRŽAVI…

Uspostavljanje kvalitetne Omladinske škole, koja će razvijati igrače za prvi tim, ključni je projekat za dugoročni uspjeh Veleža.
Tokom svojih najuspješnijih godina, Velež je bio prepoznatljiv, širom bivše države, po jednoj od najkvalitetnijih omladinskih škola, koja je svake godine iznjedrila mlade, talentovane igrače za prvi tim.

Zejnil Selimotić, Leo Hrvić i Salem Halilhodžić su jedni od najzaslužnijih za stvaranje jedne od najboljih škola fudbala u Jugoslaviji. Bila je to prava „fabrika igrača“, koji su sa ponosom nosili dres Veleža i učinili ga jednim od najboljih klubova, sa velikim brojem simpatizera.

PADALI SU HAJDUK, DINAMO, ALI I BAYERN!

Trebalo bi puno prostora da se nabroje svi sjajni igrači iz generacije 70-ih i 80-ih godina.
Zejnil Selimotić i Haldun Leo Hrvić, 1974. godine, vode omladinsku selekciju Veleža do pobjede na Kvarnerskom turniru u Rijeci, koji je bio jedan od najboljih omladinskih turnira. Velež je jedina ekipa iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila taj turnir. Do pobjede padali su velikani kao što su Hajduk, Bayern i Dinamo Zagreb, ali to se neka druga vremena.
Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i sve do danas, kvalitet omladinske škole Veleža je daleko ispod tog nivoa.

Vrlo je mali je broj igrača, koji su u proteklih trideset godina došli iz Veležove akademije, a da su napravili značajnu igračku karijeru. Ovaj problem je, zbog novog pravila FSBiH, najviše uočljiv tokom ove sezone u Veležu, jer trener Feđa Dudić nije mogao izabrati dva Veležova omladinca, koji bi mu pomogli da ispuni ovo pravilo!?

Zbog nedostatka vlastite kvalitete u juniorima, rukovodstvo Veleža je mlade igrače moralo angažovati iz drugih klubova. I kada bi se pojavio neki kvalitetan junior, Velež nije imao mogućnost da ga zadrži u klubu i potpiše ugovor.  Tako je Feđa Dudić bio prinuđen da na posudbu iz Sarajeva dovede mladog Đanija Salčina, koji je ponikao u Veležu. Također, na posudbu je došao i Demir Peco, bivši junior i prvotimac Rođenih.

Jedini junior Veleža kojem je Feđa Dudić ukazao povjerenje je Arman Džanković, koji se tri puta ove sezone našao u početnom sastavu. Faris Zubanović, Luka Kačavenda i Alen Dejanović su mladi fudbaleri koji su došli u Velež, ali nijedan od njih se nije nametnuo svojim kvalitetom i većinu utakmica su na klupi za rezervne igrače. Zbog takve situacije, neki ključni igrači su često morali ostati na klupi.

Što se tiče juniora, sudeći po trenutnom stanju na tabeli, Omladinske lige BiH – grupa jug, trener Anel Karabeg je preporodio mladu ekipu Veleža. Trenutno su prvi na tabeli, sa čak 12 pobjeda iz 14 odigranih utakmica. Osvojili su 37 bodova i imaju 5 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Leotar!

Znači li to da se ponovo budi čuvena Veležova škola fudbala?

Još uvijek je teško dati odgovor na to pitanje, ali trenutni rezltati itekako ohrabruju. Buxe li dalje podrške i predanog rada, sigurno će isplavati mladi talenti, kao što su to nekada pod vodstvom svojih mentora čini,li: Tuce, Kajtaz, Slišković, Hadžiabdić, Marić, Vladić, Bajević… ili još dosta imena sa liste Veležovih vječnih legendi.

Prostor Hercegovine je uvijek imao itakako talentovane mladiće, koje samo treba voditi na pravi način i dati im šansu kada pokažu kvalitet. Gotovi igrači su dobra stvar, ali to košta jako puno novca! Ima li ga U Veležu?

Proizvodnja igrača, je pak malo teži, ali na kraju krajeva bolji i isplativiji posao, jer se na kasnijim eventulanim trnasferima može itekako zaraditi, a klubu se može obezbjediti igrački kadar za velike rezultate iz vlastitih resursa.

Ko zna možda u omladinskom pogonu u Vrapčićima, već gura loptu neka buduća zvijezda Veleža i BH fudbala!