Naslovnica Život “Omikron bi se mogao vratiti, ali ne nužno i pandemija…”

“Omikron bi se mogao vratiti, ali ne nužno i pandemija…”

92

Ženeva — Omikron je označio početak nove faze u pandemiji covida 19, a možda i njen kraj u Evropi, izjavio je u nedjelju čelnik evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Može se zaključiti da se regija bliži svojevrsnoj završnoj fazi pandemije”, izjavio je Hans Kluge u razgovoru za AFP, dodavši da bi se do marta omikronom moglo zaraziti 60 posto Evropljana, prenosi televizija N1.

Kada se stiša aktuelni val zaraze omikronom u Evropi, “bit će uspostavljen globalni imunitet koji će trajati sedmicama i mjesecima, što zahvaljujući vakcini što zahvaljujući imunitetu koji su ljudi stekli zarazom, što zahvaljujući smanjenoj sezonalnosti”, tumači Kluge.

“Očekujemo period mira, a onda bi se krajem godine COVID-19 mogao vratiti, ali ne nužno i pandemija”, dodao je čelnik WHO pri Evropi.

Nakon pada broja slučajeva zaraze na sjeveroistoku SAD-a, moguć je zaokret i u cijeloj zemlji, iako ne bismo trebali biti pretjerano mirni, naglasio je.

Regionalni ured WHO-a za Afriku objavio je ipak prošle sedmice objavio da se broj slučajeva zaraze naglo smanjio na Crnom kontinentu i da broj smrtnih ishoda pada prvi puta otkad je četvrti val pandemije, u kojem dominira omikron, dostigao vrhunac.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)