Naslovnica Život Omicron soj stigao i u SAD

Omicron soj stigao i u SAD

77
foto arhiva

Los Angeles — Osoba u Kaliforniji postala je prva u SAD kod koje je identificirana varijanta omikron COVID-19, objavila je u srijedu Bijela kuća dok naučnici nastavljaju proučavati rizike koje predstavlja novi soj virusa.

Bidenova administracija je krajem prošlog mjeseca odlučila ograničiti putovanja iz Južne Afrike gdje je varijanta prvi put identificirana i bila je široko rasprostranjena. Grupe slučajeva su također identificirane u oko dvadesetak drugih zemalja, javlja AP.

– Ovo je prvi slučaj COVID-19 uzrokovan varijantom omikrona otkrivenom u Sjedinjenim Državama – rekao je dr. Anthony Fauci u Bijeloj kući. Rekao je da je osoba putnik koji se vratio iz Južne Afrike 22. novembra i bio je pozitivan 29. novembra.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti poduzimaju korake da pooštre američka pravila testiranja za putnike iz inozemstva, uključujući zahtjev za testiranje za sve putnike u roku od jednog dana od ulaska na avione za SAD, bez obzira na status vakcinacije. Također je razmatrala obavezu testiranja nakon dolaska.

Zvaničnici su rekli da će te mjere samo “kupiti vrijeme” da zemlja sazna više o novoj varijanti i da preduzme odgovarajuće mjere opreza, ali da je s obzirom na njenu prenosivost njen dolazak u SAD bio neizbježan.

(StarMo)