Naslovnica Mostar Ombudsmeni BiH: Važni koraci Skupštine HNK

Ombudsmeni BiH: Važni koraci Skupštine HNK

110

Sarajevo/Mostar — Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozdravljaju odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona da usvoji šest amandmana na kantonalni Ustav kojima se Srbima osigurava konstitutivnost, odnosno izvršava presuda Ustavnog suda BiH iz 2000. godine u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je sredinom 2018. godine donio rješenje, s rokom provođenja do januara 2019. godine, kojim je naloženo Skupštini Hercegovačko-neretvanskog Kantona izmjena i dopuna spornih članova kantonalnog Ustava, čime je i priznata ravnopravnost srpskoga naroda, službeni status srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u ovom kantonu. Usvojeno je da se u verziji Ustava na hrvatskom jeziku, jezik bošnjačkog naroda naziva “bosanski”, a ne “bošnjački”, kao što je to do sada bio slučaj.

Ombudsmeni su mišljenja da su to izuzetno važni koraci ka unapređenju sveukupnog položaja konstitutivnih naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a sve kako bi se konačno proklamovala, ali i obezbijedila maksimalna jednakost svih građana ovog kantona u ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda, prenose federalna.ba i Fena.

Ovaj čin je ujedno pokazatelj opredijeljenosti kantonalnih organa vlasti da uvaže mišljenje institucije Ombudsmena, a sve u cilju prevencije kršenja ljudskih prava i jačanja vladavine prava, te osiguranja implementacije međunarodnih standarda ljudskih prava.

Ombudsmeni se nadaju da bi ovakav potez mogao biti podstrek ostalim organima vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave raditi na unapređenju ljudskih prava i postizanju visokog nivoa vladavine prava u svim oblastima, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(StarMo)