Naslovnica BiH Ombudsmeni BiH: Hitno poduzeti mjere za vakcinaciju

Ombudsmeni BiH: Hitno poduzeti mjere za vakcinaciju

342

Sarajevo — Ombudsmani Bosne i Hercegovine upozorili su vlasti u BiH kako je potrebno da se poduzmu hitne mjere kako bi građani imali pristup procesu vakcinacije.

“U situaciji kada Bosna i Hercegovina zaostaje za regionom i evropskim zemljama u pogledu procesa vakcinacije, ombudsmani smatraju da je potrebno poduzeti hitne mjere koje će omogućiti ravnopravan položaj građana ove zemlje”, naveli su u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Takođe su ukazali na važnost zdravstvene zaštite koja mora biti organizovana tako da građanima pruži zaštitu na najefikasniji način.

U ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu države su obavezne da stave na raspolaganje tehnologije (lijekove, opremu i intervencije), uključujući imunizaciju.

Što se tiče vakcinisanja, ombudsmani smatraju da se fokus mora usmjeriti na pravo svakog pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i na pravo drugih s kojima je u kontaktu.


Ombudsmani su podsjetili da je svaki propust nadležnih vlasti da poduzmu mjere kako bi se osigurao efikasan pristup zdravstvenoj zaštiti kršenje ljudskih prava.

Vakcine u BiH putem COVAX mehanizma još nisu stigle.

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH nema vakcina protiv COVID-a 19, dok je entitet Republika Srpska 1. februara dopremio prvu turu ruskih vakcina Sputnik V, a drugu turu očekuju 28. februara.

U BiH je 23. februara zabilježeno 515 novih slučajeva zaraze korona virusom, a 17 osoba je preminulo od posljedica COVID-a 19, pokazuju podaci zdravstvenih institucija.

(StarMo)