Naslovnica Mostar Okupljanjem obilježavaju godišnjicu blokade Uborka

Okupljanjem obilježavaju godišnjicu blokade Uborka

339
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Okupljanjem aktivista i građana mostarskog gradskog područja Sjever, danas će simbolično će biti obilježena godišnjica prve blokade deponije Uborak.

Građani su tada zatražili izmještanje regionalne deponije sa te lokacije i borbe za zdravlje građana u ovom dijelu Mostara.

Ideja o blokadi rodila se nakon što su se gradske i ostale vlasti “oglušile na vapaje građana i peticije potpisane od hiljada stanovnika”.

Okidač je bila informacija o odlaganju mulja sa prečistača otpadnih voda za koji su aktivisti Udruženja “Zajedno za naš grad” tvrdili da sadrži kancerogeni piralen. Nešto kasnije, građani oko Uborka osnovali su Udruženje “Jer nas se tiče”, koje i danas predano radi na uklanjanju deponije iz ovog dijela grada.

Jedan od pokretača, Nijaz Hodžić, u razgovoru za Anadolu Agency kaže da je najveći uspjeh u prvoj godini činjenica da se “ipak počelo raditi na iznalaženju nove lokacije za deponiju”.

“Nažalost, ni po ovom pitanju se kasnije nije mnogo radilo. Sve se svjesno odugovlači, s tim što su bez našeg znanja, bez dozvola i mimo zakona nedavno započeli iskopavanje nove jame na Uborku – rekao je Hodžić.

(StarMo)