Naslovnica BiH Oko 90 hiljada građana vakcinisano

Oko 90 hiljada građana vakcinisano

125
foto: ilustracija

Sarajevo — Nastavljena je imunizacija u BiH. Do sada je oko 90 hiljada bh. građana primilo barem jednu dozu vakcine. Uglavnom su to oni najugroženiji – zdravstveni radnici, hronični bolesnici i naši najstariji građani.

Kanton Sarajevo, ipak, čeka dodatne doze da bi ponovno otvorio Zetru. Masovnija imunizacija čekat će i dolazak većih količina vakcina. Sljedeće sedmice očekuje se više od 100 hiljada doza vakcina, a tu su i nove donacije.

Zahvaljujući posljednjoj donaciji iz Kine širom naše zemlje nastavljena je imunizacija građana. I dalje su to oni najugroženiji. Jer 50 hiljada vakcina, kojima trenutno raspolažemo, dovoljno je tek za 25 hiljada ljudi.

“Građani su zaista silno zainteresirani za vakcinisanje, što nam je drago. Ono što nam nije drago je da mi nemamo, nažalost, dovoljan broj vakcina”, kaže Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar, prenosi federalna.ba.

U Kantonu Sarajevo do sada je vakcinisano oko 18 hiljada ljudi uključujući zdravstvene radnike. Iz posljednje donacije od Kine njima je pripalo oko 6 hiljada doza Sinopharmove vakcine, što je dovoljno za tek oko 3 hiljade građana. Imunizacija u ovom kantonu tako će još malo pričekati dok u našu zemlju ne stignu neke ozbiljnije količine vakcina, a to bi trebalo biti uskoro jer je već sljedeće sedmice najavljena isporuka od više od 100 dota doza Pfizerove vakcine iz Covax mehanizma.

A dok čekamo isporuku više od milion plaćenih doza vakcina, Hrvatska je odlučila zemljama u regiji donirati 50 hiljada doza – 30 hiljada za BiH, te po 10 hiljada za Crnu Goru i Kosovo.

Odobrenje Agencije za lijekove još čekaju Pfizerove vakcine koja su nam stigle iz Austrije, te Sinopharmove, koje je Republika Srpska direktno kupila. Međutim, to je, nažalost, i dalje nedovoljno za masovnu imunizaciju i kolektivni imunitet.

(StarMo)