Naslovnica Mostar Oko 11500 dijabetičara u HNK

Oko 11500 dijabetičara u HNK

459
foto arhiva - ilustracija

Mostar — U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) registrirano je oko 11 500 dijabetičara, od kojih je 3500 inzulin ovisnih osoba.

I oko 90 djece ima dijabetes, od čega nekoliko djece sa specifičnim oblikom dijabetesa pa i TIP2 dijabetesom, saopćeno je iz Udruženja dijabetičara u HNK ‘Insula’.

“U praksi osoba ima dijabetes 7 godina prije nego dobije dijagnozu Dijabetes Mellitus! Naša je dužnost upozoriti javnost na ovu bolest i sve neželjene posljedice koje nekontrolirani i zanemareni dijabetes može donijeti”, navode iz Insule.

Sve osobe sa dijabetesom da bi kontrolirali svoju bolest moraju redovno provjeravati stanje glukoze u krvi (GUK) kako bi „stanje“ držali pod kontrolom. Inzulin ovisne osobe (TIP1) oko 2 do 3 puta češće moraju provjeravati stanje glukoze u krvi kako bi imali kontrolu nad dijabetesom te na taj način spriječili nastanak komplikacija koje donosi dijabetes.

Prava dijabetičara po listama ortopetskih pomagala u Bosni i Hercegovini za ovu bolest je nedostatna pa u ponekim djelovima čak i „smješno“ mala. Ako znamo da liječenje svih navedenih komplikacija košta mnogostruko više onda je jednostavnom matematikom izračunati da je prevencija (dovoljan broj trakica za mjerenje šečera ili kontinuirano mjerenje glukoze u krvi) jeftinija i jednostavnija opcija koju bi trebali odobriti svi zavodi zdravstvenog osiguranja, navode iz Insule.

Trenutno Udruženje dijabetičara u HNK Insula radi akciju, promociju i osvještavanje građana o dijabetesu i komplikacijama dijabetesa, kroz javnu kampanju i informativne brošure. Naša je dužnost upozoriti javnost na ovu bolest i sve neželjene posljedice koje nekontrolirani i zanemareni dijabetes može donijeti.

Želimo pozvati nadležne da rade na povećavanju prava oboljelih jer je dijabetes najraširenija bolest sa trendom stalnog rasta, od koje u prosjeku oboljeva svaka jedanaesta osoba. Prevencija je svakako pravi izbor, navode iz Udruženja dijebetičara HNK Insula.

(StarMo)