Naslovnica Politika OHR: Srbija je u Dejtonu preuzela obaveze

OHR: Srbija je u Dejtonu preuzela obaveze

395
zgrada OHR-a u Sarajevu; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) ocjenjuje da je Republika Srbija, kao pravna sljedbenica Savezne Republike Jugoslavije, potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir – Dejtonskog sporazuma preuzela određene obaveze.

„Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine,“ navodi u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa portparol Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini Mario Brkić.

Dalje se ističe da su Sporazum potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska.

“Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje – svjedoci”, naveo je Brkić.

Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije, koja je predstavljena 24. decembra u Beogradu, kao vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje bh. entiteta Republika Srpska kao nacionalni cilj Srbije.

U objavljenoj Strategiji piše da je očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unaprjeđenje položaja Srba u regionu i svijetu od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije.

(StarMo)