Naslovnica Politika OHR pozvao Tegeltiju da podnese ostavku

OHR pozvao Tegeltiju da podnese ostavku

246
Milan Tegeltija

Sarajevo — Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvao je predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltiju da podnese ostavku, te naveo kako se tok sjednice Vijeća o tom pitanju poklapa sa stavom kojeg je ranije iznio OHR.

„Jučerašnja rasprava u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) je potvrdila stav OHR-a od 27. novembra da predsjednik VSTV-a mora podnijeti ostavku na tu funkciju. Bio bi to značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije, što je pitanje koje je također naglašeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira 2. decembra“, saopšteno je iz OHR-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naime, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH održanoj 3. decembra, sedam članova je pozvalo Tegeltiju da podnese ostavku, a sedam je bilo protiv.

Na vanrednoj sjednici VSTV-a se raspravljalo o prijavi koja je podnesena Tužilaštvu BiH protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Vanredna sjednica VSTV-a je sazvana nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH 26. novembra zaprimio prijavu protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV, koji se našao u središtu nove afere kada je portal Istraga.ba objavio audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

(StarMo)