Naslovnica Mostarski izbori 2020 OHR odgovorio Čoviću: Podržavamo CIK BIH

OHR odgovorio Čoviću: Podržavamo CIK BIH

469
zgrada OHR-a u Sarajevu; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, uputio je pismo prošle sedmice ambasadorima Johannu Sattleru, Ericu Nelsonu, visokom predstavniku Valentinu Inzku i ambasadorici Kathleen Kavalec povodom održavanja izbora u Mostaru. On je zatražio da se glasovi broje u Mostaru kao i da CIK glavni centar za brojanje izmjesti u ovaj grad.

Iz OHR-a tim povodom su kazali da podržavaju Centralnu izbornu komisiju i pozdravljaju njene napore da organizira izbore.

“Ne ulazeći u sadržaj samog pisma, želimo skrenuti pažnju da ono, kako se čini, nije otišlo na adresu nadležne državne institucije, Centralne izborne komisije BiH. Podržavamo Centralnu izbornu komisiju i pozdravljamo njene napore da organizira izbore u dvije uzastopne instance u uslovima pandemije, istovremeno rješavajući razne nepravilnosti i suočavajući se sa snažnim političkim pritiskom”, istaknuli su iz OHR-a, prenosi Patria.

Izbori će biti održani 20. decembra, a pravo glasa ima više od 100.000 birača. Ovo su prvi izbori u Mostaru nakon 12 godina i oni bi mogli konačno odblokirati Mostar i probleme koji ga godinama guše.

(StarMo)