Naslovnica Politika OHR: Ispoštovati odluke suda u Strasbourgu

OHR: Ispoštovati odluke suda u Strasbourgu

368
Valentin Inzko; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Prema odgovorima koje je Novinska agencija Patrija (NAP) dobila iz OHR-a moglo bi se zaključiti da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić na vrijeme poslao “non papers” u Brisel kako bi upozorio na neprincipijelnosti oko pregovora za Izmjene izbornog zakona BiH.

Iako bi HDZ rado mijenjao Izborni zakon bez ustavnih reformi iz OHR su podsjetili kako BiH ima obaveze prema presudama Suda za ljudska prava u Strazburu.

– Sve odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH moraju biti provedene. Visoki predstavnik je dosljedan u stavu da, kada odluke Evropskog suda za ljudska prava utiču na ustavni okvir BiH i tiču se široko rasprostranjene diskriminacije, njihova provedba ima poseban značaj. Treba pak imati u vidu da različite odluke koje su donijela ta dva suda podliježu različitim mjerama i njihova provedba zahtijeva promjene različitih ustavnih odnosno pravnih akata, u svom odgovoru navela je viša savjetnica OHR-a za vanjske i medijske odnose Ljiljana Radetić.

Iz OHR su jasni, provedba odluka u ‘Sejdić-Finci’ grupi predmeta zahtijevaće izmjenu Ustava BiH i Izbornog zakona. Predmet ‘Sejdić-Finci’ odnosi se na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH i zahtijeva otvaranje ovih tijela za predstavnike Ostalih.

– Komitet ministara Vijeća Evrope jasno je dao do znanja vlastima BiH da će za izvršenje tih presuda Evropskog suda za ljudska prava biti potrebne ustavne i zakonodavne promjene prije oktobra 2021. godine, stoji u odgovoru iz OHR-a.


Iz OHR su iznijeli I svoj stav oko toga da li je provedena presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić.

– U vezi s tzv. predmetom ‘Ljubić’, koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda FBiH, činjenica da Parlament BiH nije uskladio problematičnu odredbu Izbornog zakona sa Ustavom doveo je do toga da je Sud tu odredbu ukinuo, čime je okončan postupak u ovom predmetu. Primarna pravila koja uređuju izbor delegata u Dom naroda FBiH, a koja su utvrđena Ustavom FBiH, i dalje su na snazi i Centralna izborna komisija ih je primjenjivala nakon posljednjih općih izbora, naveli su iz OHR-a.

Za OHR je od presudnog značaja za usklađivanje izbornog sistema BiH s međunarodnim standardima je i provođenje presude Ustavnog suda BiH u predmetu Komšić kojom je utvrđena diskriminacija Ostalih u smislu nemogućnosti njihove candidature za predsjednika i potpredsjednike RS.a i FBiH. Podsjetimo Ustavni sud BiH je odlučio da će provedba ovog slučaja uslijediti nakon usvajanja ustavnih i zakonodavnih mjera kojima će se otkloniti postojeća neusklađenost Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

(StarMo)