Naslovnica Politika OHR: Dejton ne ostavlja mogućnost mirne disolucije

OHR: Dejton ne ostavlja mogućnost mirne disolucije

96
Valentin Inzko; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti u Bosni i Hercegovini (BiH) nemaju pravo na otcjepljenje, niti Sporazum ostavlja mogućnost mirne disolucije, odgovorili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Komentar OHR-a odnosi se na pozive predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na razgovor, koji je uputio Federaciji BiH, kako bi se došlo do “uravnoteženog rješenja za sve”, a u vezi s mogućnosti “mirnog razlaza” u BiH, odnosno otcjepljenja entiteta Republika Srpska (RS).

“Tužno je koliko malo političari poštuju Ustav, ali i građane ove zemlje”, naveli su iz OHR-a.

U odgovoru dodaju da “umjesto što se upuštaju u uvrede, zapaljivu retoriku i ulažu ogromnu energiju u jalove inicijative, bilo bi daleko bolje kada bi političari tu energiju uložili da pronađu način kako bi se poboljšala ekonomska situacija i izbjeglo zaduživanje od 600 miliona konvertibilnih maraka za zatvaranje ogromnih rupa u budžetu, kao i da osiguraju dovoljno doza vakcina za COVID-19 kako bi zaštitili zdravlje stanovništva”.

Kako su naveli iz OHR-a, “javni neprijatelj broj jedan trenutno je pandemija Covid-19 i pogoršana ekonomska situacija koja iz toga proizlazi”.

“Građani očekuju od političara da pokažu odgovornost i daleko više integriteta, tako što će se usredotočiti na stvarne probleme, kao što je borba protiv pandemije i rad na oporavku ekonomije”, saopćili su iz OHR-a.

(StarMo)