Naslovnica Život “Ogroman trenutak”: Izrael će preko Egipta uzvoziti plin u EU…

“Ogroman trenutak”: Izrael će preko Egipta uzvoziti plin u EU…

117
foto arhiva

Cairo — Predstavnici Evropske unije, Izraela i Egipta potpisali su u srijedu historijski sporazum koji će pružiti Izraelu mogućnost da po prvi put izvozi prirodni gas u Evropu.

Ministrica energetike Izraela Karine Elharrar rekla je kako je potpisivanje ovakvog sporazuma “učvrstilo ulogu Izraela na globalnoj energetskoj sceni”.

“Ovo je ogroman trenutak u kojem mali Izrael postaje značajan igrač na globalnom energetskom tržištu. Sporazum je historijski i u smislu saradnje Izraela i Egipta. Ovo će nam omogućiti da po prvi put izvozimo prirodni plin u Evropu, a još je impresivnije kada se pogleda niz značajnih sporazuma koje smo potpisali u protekloj godini pozicionirajući Izrael i izraelsku energiju i vodu kao ključne igrače u svijetu”, rekla je Elharrar – prenosi klix.ba.

Ispred EU ovom sastanku je prisustvovala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je pozdravila potpisivanje ovog historijskog sporazuma.

“Kakav poseban trenutak. Veoma toplo pozdravljam potpisivanje ovog historijskog sporazuma. Ovaj sporazum je dio napora Evropske unije da diverzificira izvore energije dalje od Rusije i uvozi energente od drugih pouzdanih dobavljača”, rekla je Von der Leyen.

Egipatski ministar naftne industrije Tarik el-Molla je rekao kako je sporazum između Egipta, Izraela i EU “važna prekretnica za svijet”.

 

(StarMo)