Naslovnica BiH Oglasio se MUP Srbije: Evo za šta se tereti Vranj…

Oglasio se MUP Srbije: Evo za šta se tereti Vranj…

139

Priboj — Pripadnici MUP-a, Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji sa Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj uhapsili su na Graničnom prelazu Uvac državljanina Bosne i Hercegovine E. V. (56) za kojim je bila raspisana policijska potraga “zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, navodi se u saopštenju MUP Srbije.

Vranj se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu “učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske”.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naložila je Ambasadi BiH u Srbiji da odmah reagira i od vlasti Srbije dobije zvanične i potpune informacije o statusu Edina Vranja, državljanina BiH koji je danas uhapšen na granici.

Nota je Ministarstvu vanjskih poslova Srbije već upućena.

Ministarstvo i ambasada BiH u Beogradu će se odmah uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH.

(StarMo)