Naslovnica Mostar Oglasio se i Nadzorni odbor Aluminija

Oglasio se i Nadzorni odbor Aluminija

507
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nadzorni odbor Aluminija Mostar oglasio se u ponedjeljak uveče saopštenjem za javnost, nakon što je NO prethodno razmatrao ponudu Abraham grupe, izraelsko-kineskog konzorcijuma.

U saopštenju stoji kako je održana redovna sjednica Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar, na kojoj su uz sedam članova NO bili prisutni i članovi Uprave Društva, te dva predstavnika zaposlenih, koje je Nadzorni odbor na prijedlog Predsjednika Nadzornog odbora pozvao na sjednicu, s obzirom na to da se raspravljalo i odlučivalo o pitanjima bitnim za radnike, te ujedno radi transparentnosti rada i donošenja odluka.

Na sjednici je između ostalog razmatrana i ponuda M.T. Abraham Group, koja se odnosi na uzimanje u zakup imovine Aluminij d.d. Mostar.

Jednoglasno je zaključeno da se podržava biznis model u vezi s oživljavanjem i nastavkom procesa proizvodnje, novih investicija i zapošljavanja djelatnika. “Potrebno je zatražiti doradu i izmjenu ponude u dijelu pravnog sadržaja, a koji se između ostalog odnosi na rokove najma, visinu i način plaćanja najma tj. zakupnine, te pravnog odnosa sa Aluminijem d. d. u vezi sa zakupninom. Potrebno je da se iz ponude izdvoje svi zahtjevi koji se odnose na različite nivoe vlasti i čije rješavanje nije u nadležnosti Uprave i Nadzornog odbora; Nadzorni odbor Društva podržava i ujedno apelira na sve nivoe vlasti na koje se odnose zahtjevi da u skladu sa propisima i nadležnostima podrže investitore, te stave u fokus očuvanja radnih mjesta i proizvodnje Aluminija, na primjer kroz podsticaje za zapošljavanje, oslobađanje i umanjenje carina, mrežarina, naknada za obnovljive izvore energije itd.”, dodaje se u saopštenju.

Zatražili su i da se kod ponuđača insistira kako fokus u ponudi treba biti na pogonu Livnice radi hitnosti stavljanja u funkciju proizvodnje, očuvanja opreme i tehnologije kao i angažiranja zaposlenih.

“Također tražimo da Uprava Društva Aluminij hitno zahtijeva od Abraham grupe nastavak razgovora s ciljem korekcije ponude u navedenom smislu”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je između ostalog konstatirano kako po zakonu i Statutu Društva nije u nadležnosti Nadzornog odbora i Uprave nego nadležnost Skupštine Društva Aluminij donositi odluke o davanju u najam preduzeća i za to moraju biti ispunjeni prethodni uslovi, tj. date saglasnosti od strane onih koji imaju hipoteku nad imovinom koja se traži u najam.

Također je na zahtjev Uprave Društva jednoglasno stavljena van snage postojeća sistematizacija radnih mjesta, uz plan Uprave koji predviđa isplate otpremnina svim zaposlenima koji će s 31. 12. 2019. ili u kasnijem roku biti proglašeni tehnološkim viškom, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik NO Društva Aluminij Mostar, prof. dr.sc. Zdenko Klepić.

(StarMo)