Naslovnica BiH Oglasila se i Biskupska konferencija BiH

Oglasila se i Biskupska konferencija BiH

285

Sarajevo — Povodom aktualne situacije koja je nastala zbog najave slavlja svete mise za žrtve Bleiburške tragedije u sarajevskoj katedrali 16. maja, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine objavili su izjavu, koju su mediji prenijeli u cjelini.

“U povodu različitih neistinitih informacija, manipulacija i brojnih nepravednih i neutemeljenih napada na Katoličku Crkvu i vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, predsjednika ove Biskupske konferencije, koje su se pojavile uoči najavljenog slavlja svete mise za sve žrtve Drugog svjetskoga rata, kojih je vjera samo Bogu znana, i posebno za žrtve kojima je život, bez pravednog postupka i suda, oduzet nakon toga rata na raznim putevima i u brojnim logorima, za koje se svake godine u maju u Bleiburgu u Austriji slavi Euharistijska žrtva i izražava Bogu molitva, mi članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine objavljujemo sljedeću:

Izjavu:

Vlastito je i neotuđivo pravo Katoličke Crkve, kao što je neotuđivo pravo i svake druge Crkve i vjerske zajednice, u skladu sa zakonitim unutrašnjim ustrojem, vršiti svoje bogoštovlje, molitve i obrede i odgajati vjernike u svojoj vjeri. Jednako pravo svim Crkvama i vjerskim zajednicama priznaju međunarodni pravni akti i deklaracije, a Bosna i Hercegovina svečano se obvezala poštovati to isto pravo Katoličke Crkve, kada je 2006. sa Svetom Stolicom potpisala Temeljni ugovor, koji ima međunarodnu pravnu snagu, a kojega čl. 4 glasi: “Poštujući pravo na vjersku slobodu, Bosna i Hercegovina priznaje Katoličkoj Crkvi, i njezinim zajednicama bilo kojega obreda, slobodu vršenja njezina apostolskoga poslanja, posebno u onome što se odnosi na bogoštovlje, upravu, učiteljstvo i djelatnost društava”. Sveta Misa jest najuzvišeniji bogoštovni čin.

Bogoštovlje, molitve i obredi u Katoličkoj Crkvi, koja je raširena po cijelome svijetu, posvuda i jednako imaju samo vjersko značenje i isključuju bilo kakav vid političkoga, pravnoga ili sudskoga značenja.

Prema nauku Katoličke Crkve, moliti za neku osobu ili za neku skupinu ne znači niti odavati počast toj osobi ili skupini, niti poistovjećivati se s njima, niti prihvaćati njihova politička uvjerenja, nego se molitvom, konkretno Svetom Misom preporučuje dušu te osobe ili skupine milosrdnomu Ocu nebeskomu, kako nas je Gospodin Isus poučio, jer svima nam je stati na sudište Božje.

Mi, katolički biskupi, odlučno odbacujemo sve nepravedne sudove i insinuacije s obzirom na Svetu Misu, koja će se slaviti u subotu 16. svibnja 2020. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova i, u vezi s tim, s povjerenjem očekujemo dobru volju svih Crkava i vjerskih zajednica i svih naroda, kao i njihovih predstavnika, prihvaćajući pravo da netko drukčije misli, vjeruje i ponaša se, ali uvijek u okviru pravedna zakona i poštovanja vlastitosti Katoličke Crkve, stoji u izjavi Biskupske konferencije BiH.

(StarMo)