Naslovnica Region Oglasila se ambasada Rusije i u Zagrebu

Oglasila se ambasada Rusije i u Zagrebu

377

Zagreb — Ambasada Rusije u Hrvatskoj saopštila je danas da se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavkom ruske vakcine Sputnik V, jer će u protivnom morati na nju da čeka.

Oni su to napisali na svojoj Facebook stranici povodom, kako se navodi u objavi, brojnih pitanja hrvatskih medija i predstavnika javnosti u Hrvatskoj o organizaciji isporuke ruske vakcine.

U objavi se ističe da “trenutno ruska strana polazi od činjenice da je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača vakcine i nadležnih tijela Republike Hrvatske, a prije svega Ministarstva zdravstva”.

“Ambasada izražava nadu da se rješavanje pitanja tranzicije prema praktičnoj primeni postignutih dogovora neće odugovlačiti”, piše u objavi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uz to se dodaje da će u protivnom “hrvatske savjetodavne službe biti prisiljene…da čekaju u redu, čekajući pristanak Evropske agencije za lijekove (EMA) i Evropske komisije toliko dugo koliko će oni za to odrediti”.

“Oduvijek smo govorili da su život i zdravlje iznad svega, kao i da u snabdijevanju lijekovima za njihovo osiguranje ne može biti politike”, ističe ruska ambasada u poruci Hrvatskoj.

Takođe se ocjenjuje da je “važno udružiti napore za brzu pobjedu u borbi protiv epidemije zbog koje stanovništvo gotovo cijele planete ostaje zaprepašteno”.

Hrvatska agencija za lijekove je u ponedjeljak saopštila da je počela preliminarni pregled dokumentacije o ruskoj vakcini, ali da se zasad ne sprovodi postupak za vanredni uvoz, jer takav zahtjev nisu primili.

U saopštenju je upozoreno se u postupku vanrednog uvoza ne može sprovesti cjelovita ocjena sigurnosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine, pa je riječ o krajnjoj mjeri koja se može aktivirati samo u slučaju da rizici nedostatka vakcina budu veći od rizika stavljanja na tržište vakcine koja nije odobrena u EU.

Pozivajući se na izvore u Vladi, hrvatski mediji su nedavno objavili da Hrvatska neće čekati odobrenje EMA-e, već da je dogovorila interventni uvoz ruske vakcine.

O toj mogućnosti govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš, ali je premijer Andrej Plenković izjavio da će se, ipak, čekati odluka na nivou EU.

Beroš je početkom marta razgovarao s ruskim ambasadorom i tom prilikom pozvao rusku stranu da ubrza dostavu dokumentacije o vakcini koja je potrebna da bi hrvatski regulator mogao da procijeni njenu sigurnost.

Iz ruske ambasade su više puta izrazili spremnost za saradnju s Hrvatskom.

(StarMo)