Naslovnica BiH Odustali od nabavke ruskih vakcina za FBIH

Odustali od nabavke ruskih vakcina za FBIH

297
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo — Kompanija Medimpex iz okoline Sarajeva saopštila je u srijedu preko svog pravnog zastupnika kako odustaje od nabavke 500.000 ruskih vakcina Sputnik V za imunizaciju stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine (BiH).

“Pored postojanja više sile u pogledu realizacije ugovora na koje nije mogao uticati izabrani ponuđač, dužni smo upoznati javnost o svim bitnim činjenicama koje su onemogućile društvo Medimpex da uredno izvrši ugovor”, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kompanija Medimpex je 18. marta potpisala ugovor o nabavci vakcine protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH.

Društvo Medimpex d.o.o. Sarajevo je 17. marta službeno od strane Vlade FBiH, obaviješteno da je odabrano kao najbolji ponuđač za nabavku vakcina, navodi se u saopštenju.

“I prije nego što je službeno odabran kao najbolji ponuđač, određeni mediji su prenijeli informacije koje nije znao niti sam ponuđač, a koji se odnosi na izbor, cijenu i rok isporuke. Navedeno posebno ukazujemo iz razloga što je već tada putem određenih medija plasirana netačna informacija da je ugovor potpisan i da vakcine dolaze za tri dana”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da objavljivanje informacija da vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora “predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku”.

“Rok za isporuku vakcina je definisan na sljedeći način: ‘prva isporuka 100.000 doza nakon zaključivanja ugovora, i potvrde o prihvatanju akreditiva od proizvođača vakcine. Rok počinje teći prvi naredni radni dan”, kažu pravni zastupnici kompanije Medimpex.

Oni navode kako je društvo Medimpex zahtjevalo otvaranje akreditiva kako bi se Federacija BiH zaštitila u pogledu plaćanja predmeta nabavke vakcina.

Kako kažu, jedan od uslova iz akreditiva odnosio se na činjenicu da se niti jedna isporuka neće platiti dok vakcine ne stignu na teritoriju BiH i dok iste ne dobiju dozvolu od strane Agencije za lijekove BiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH u srijedu 24. marta saopšteno je da ruski dobavljač još nije dostavio neophodnu dokumentaciju za sklapanje ugovora sa kompanijom “Medimpex” o nabavci 500.000 doza ruske vakcine Sputnik V za Federaciju BiH.

Rok za dostavu dokumentacije istekao je u ponoć, 23. marta.

U saopštenju za javnost pravni zastupnici kompanije Medimpex navode kako je prilikom sastanka, koji je održan radi potpisivanja Ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo, došla informacija da je KRAJINA GROUP sa sjedištem u Banja Luci podnijela zahtjev za registraciju vakcine Sputnik V.

“U slučaju da KRAJINA GROUP d.o.o. dobije dozvolu za lijek ista dobija zastupništvo za Sputnik V, gdje će svi veleprometnici u BiH morati preko Krajinagroupe pregovarati o kupovini ruske vakcine. U konačnici, ono što je bitno radi ovog ugovora, jeste da više niko neće moći vakcine uvesti putem interventnog uvoza”, tvrde pravni zastupnici komapnije Medimpex.

(StarMo)