Naslovnica Izdvojeno Održana najvažnija potpredsjednička debata ikad

Održana najvažnija potpredsjednička debata ikad

654

Washington — Potpredsjednik SAD, republikanac Mike Pence i demokratska senatorka Kamala Harris održali su učtiv ton u potpredsjedničkoj debati, dok su smireno raspravljali o nizu tema, od odgovora na pandemiju COVID-19 i zdravstvene zaštite do ekonomije i vanjske politike, izbjegavajući haos debate predsjedničkih kandidata od 29. septembra.

Debata Pencea i Harris – bez prozivanja i stalnog upadanja – bila je u opštoj suprotnosti u odnosu na prošlosedmičnu kada su predsjednik SAD Donald Trump i bivši potpredskednik Joe Biden često govorili jedan preko drugog, navodi Radio Slobodna Evropa.

Potpredsjednički kandidati bili su uglavnom srdačni, rijetko su upadali jedno drugom u riječ i potpuno su se uzdržali od međusobnog prozivanja. Ipak, moderatorka Susan Page iz lista USA Today često je morala opominjati Pencea da govori duže od dodijeljenog vremena.

Rasprava je otvorena pitanjem o odgovoru Trumpove administracije na pandemiju, koju je Pence branio, a Harris oštro kritikovala.

“Američki narod je bio svjedok najvećeg neuspjeha bilo koje predsjedničke administracije u historiji naše zemlje”, rekla je Harris.

Pandemija je odnijela više od 211.000 života u SAD, dok je zaraženo više od 7,5 miliona ljudi. Takođe je izazvala nagli rast nezaposlenosti zbog zatvaranja preduzeća i mjera ograničenja uvedenih kako bi se spriječilo širenje virusa.

Pence je branio napore Trumpove administracije u borbi protiv bolesti, navodeći Trumpovu odluku krajem januara da ograniči putovanja iz epicentra pandemije u Kini po savjetu medicinske zajednice.

“Želim da američki narod zna da je predsjednik Donald Trump od prvog dana na prvo mjesto stavio zdravlje Amerike”, rekao je on.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)