Naslovnica Život Održana akademija u povodu 66 godina rada Jakova Pehara

Održana akademija u povodu 66 godina rada Jakova Pehara

512

Mostar — U povodu obilježavanja 66. godišnjice radnog vijeka akademika Jakova Pehara i njegova 91. rođendana, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH i Sveučilište u Mostaru organizirali su u četvrtak u Mostaru svečanu akademiju “Život i djelo akademika Jakova Pehara”.

O životnom putu i radu akademika Pehara na svečanosti su govorili rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, generalni sekretar HAZU-a BiH Josip Muselimović, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković i potpredsjednik HAZU-a BiH Mladen Bevanda.

Akademik Pehar novinarima je uoči akademije kazao kako je počašćen svečanom akademijom u njegovu čast, ali da on o sebi ne bi mnogo govorio te da će to prepustiti drugima.

“Moj životni put je jako dugačak, ispresijecan događajima, među kojima i onim tragičnim. Ali, ja to sve stavljam iza sebe”, naglasio je akademik Pehar kazavši kako i danas u 91. godini života radi i piše, ali da je ipak najbitnije, kroz smijeh dodaje, da je “zdrava glava”, prenosi Fena.

Generalni sekretar HAZU-a, akademik Josip Muselimović ocijenio je životni put akademika Pehara izuzetnim, kazavši kako je riječ o jednom izuzetnom čovjeku, koji je i u 91. godini izvanrednog zdravlja, potpuno radno sposoban i kreativan.

” Ovo su rijetki jubileji kojima zaista treba iskazati najveće poštovanje i na dostojanstven način ih obilježiti i proslaviti”, kazao je Muselimović.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović kazao je kako 66 godina profesionalnog djelovanja akademika Pehara dovoljno za sebe govori i da je riječ o jednom opusu o kojem će se još dugo pričati.

“Mi obično ovakve svečanosti pravimo kada nas neko napusti i kada nismo u mogućnosti s njim komunicirati, ali napravili smo izuzetak i vjerujem da jedan ovakav životni put i jedna ovakva posebna veličina u Bosni i Hercegovini na poseban način to i zaslužuje”, ustvrdio je Čović.

Akademik Pehar, predsjednik HAZU-a BiH, fakultet je završio u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao u Beogradu. Objavio je 18 monografija i knjiga, preko stotinu naučnih i stručnih radova, bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora naučnih simpozija.

Preko 40 godina djelovao je u univerzitetskoj nastavi, jedan je i od osnivača Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske enciklopedije BiH čiji je i glavni urednik. Bio je zamjenik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi FBiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH, a također je inicijator i jedan od osnivača HAZU-a BiH i njen prvi predsjednik.

Svečana akademija u čast akademika Jakova Pehara okupila je u Mostaru mnogobrojne predstavnike političkog, naučnog, obrazovnog, vjerskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

(StarMo)