Naslovnica Region Održan video samit lidera Zapadnog Balkana

Održan video samit lidera Zapadnog Balkana

278

Washington — Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana poručili su sa video samita u organizaciji vašingtonskog Atlanskog vijeća da su spremni da rade na unapređenju ekonomske saradnje i otklanjanju prepreka u povezivanju.

Na samitu posvećenom konkretnim potezima za unapređenje ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija u svjetlu posljedica pandemije COVID-19, učestvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jim O'Brien iz Atlanskog vijeća rekao je da su se lideri složili da je važno raditi na infrastrukturnim projektima koji će donijeti vidljivu korist građanima, da se razgovaralo o tome da “zeleni koridori” ostanu stalni, te da su se lideri saglasili da će podržati regionalne bilateralne sporazume.

Predstavnici EU i SAD pozdravili su na video samitu odlučnost zapadnobalkanskih lidera da sarađuju. Otvorenom dijelu samita prethodio je zatvoren sastanak lidera država Zapadnog Balkana.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)