Naslovnica IZBORI 2022. Održan skup SDA u Bijelom Polju: Stranka izrasla iz naroda…

Održan skup SDA u Bijelom Polju: Stranka izrasla iz naroda…

135

Mostar — Centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije gradskog područja Sjever održan je u Bijelom Polju.

Na centralnom predizbornom skupu Stranke demokratske akcije gradskog područja Sjever u Bijelom Polju predstavljeni su kandidati, ciljevi i mjere politike SDA iz Izborne platforme, kao i projekti koji su pod rukovodstvom ljudi Stranke demokratske akcije realizovani na ovom području i na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na velikom i posjećenom skupu obratili su se potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Šerif Špago, predsjednik Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije HNK, Edin Mušić, kandidat na listi za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Džafer Alić i predsjednik Organizacije gradskog područja SDA Sjever, Aija Šunje, saopšteno je iz SDA.

Alija Šunje naveo je više razloga zbog čega podržati Stranku demokratske akcije, njene kandidate i kandidata za člana Predsjedništva, Bakira Izetbegovića.

„SDA je izrasla iz naroda i s narodom prolazi sve izazove. Sa časnim partiotama organizovala je odbranu od agresije i učestvovala u obezbijeđivanju mira u Bosni i Hercegovini. Učinila dostojanstvenim naš narod i stvorila preduslove za razvoj. Bakir Izetbegović je prošao istinski put izazova i postao pravi lider. Lider naroda i građana Bosne i Hercegovine“, kazao je Šunje.

Šerif Špago, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine govorio je o važnosti dobrog rezultata SDA za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a zbog nastavka pozitivnih procesa i projekata od vitalnog interesa. Također, naveo je kako ovih dana u HNK dolaze kandidati drugih stranaka, a koji nisu na listama iz HNK i govore kako bi trebalo raditi, dokazujući time da te stranke nemaju kvalitetnih kadrova u našem Kantonu. Stranka demokratske akcije ima ljude i kadrove iz Hercegovine na svim nivoima i znamo kako nastaviti unaprijeđivati naše okruženje i završavati projekte.

„Stranka demokratske akcije sa svojim kadrovima od općinskih i gradskih vijeća, preko poslanika u Skupštini, zastupnika u Parlamentu Federacije, Parlamentarnoj skupštini BiH pa sve do Predsjedništva koordinirano radi i djeluje. U takvoj hijerarhiji sa SDA, narod i građani su sigurni. Nakon izbora ponudit ćemo zajedničku platformu da stabilizujemo zemlju i stvorimo uslove za ubrzanje razvojnih projekata. Kroz pet temeljnjih politika uz preduslov stabilnosti ići ćemo snažno naprijed u jačanju naše ekonomije. Na ovom prostoru uradit ćemo strateške projekte kao što je povezivanje Mostara preko Konjica autoputem do našeg glavnog grada. Obezbijeđena su finansijska sredstva za izgradnju. Ovih dana objavljeni su tenderi za izvođače radova na pristupnim putevima u sklopu procesa izgradnje tunela Prenj. Uz preduslov političke stabilnosti zemlje plan je otvaranje novih radnih mjesta, povećanje penzije i plaća i za 50%. Cilj je i potpuno postizanje energetske nezavisnosti. Jedan od prioriteta je borba protiv korupcije. Pozivam sve da u ovih poslijednjih 10 dana izborne kampanje dođemo do svojih komšija, rodbine, kolega i prijatelja i prenesemo im poruke koliko je važno da sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem i SDA nastavimo pozitivne procese u zemlji. Samo tamo gdje je SDA nosilac, uprkos teškim prilikama i blokadama ova zemlja ide naprijed. Pozivamo građane da dođu na Centralni predizborni skup SDA za Mostar i HNK, 26. septembra u 19 sati u sportsku salu USRC „Midhad Hujdur Hujka“. Budimo SIGURNO uz SDA“, naglasio je Špago.

Nosilac liste za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić navodi je kako SDA odvažno, odmjereno i odgovorno radi na prostoru cijele Hercegovine.

„Zahvaljujem vam se na ovakvom prekrasnom skupu. Sinoć smo potvrdili da je Jugoistok bastion SDA, a večeras smo ovjerili i Sjever. Bastion Stranke demokratske akcije. Na osnovu Izborne platforme SDA izradili smo platformu za nastavak razvoja u ključnim oblastima u HNK. Neki nam zamjeraju što smo postavili državne zastave na Kočinama, Zaliku, zamjeraju nam što gradimo sportsku salu na Potocima, zamjeraju što opremamo škole, učenicima obezbijeđujemo knjige, zamjeraju izgradnju puta do Neuma, vjetropark Podveležje, obnovljen most u Ostrošcu, most za ranjenike u Jablanici, zamjeraju što obilježavamo 120 godina osnovne škole u Bijelom Polju, što u Vrapčićima obilježavamo historijsku deblokadu Mostara, izgradnju parka u Vrapčićima, rekonstrukciju Doma kulture ovdje, rekostrukciju škola, otvora, rasvjetu, puteve, kompletnu infrastrukturu. Neki će zamjerati, a mi ćemo raditi i dalje, bolje i efektnije. Radit ćemo na putu Draga-Blidinje, Rujište-Glavatičevo, koridor autoputa i druge projekte. Nastavit ćemo u demokratskom ambijentu raditi odvažno, odmjereno i odgovorno. Mnogi su ovdje dolazili svaki put pred izbore. I ništa nisu dobili od smutnje, a nisu nam ni pomogli. Neki bi da sruše kuću u kojoj su do jučer ugodno živili, kuću Stranke demokratske akcije. Zbog toga moramo ponovno pokazati da ova kuća ima duboke temelje i čvrste stubove. Njeni temelji i stubovi su narod. Pozivam vas da podržimo našeg predsjednika Bakira Izetbegovića i da ne pravimo greške u Hercegovini koje je kasnije teško ispraviti. Nemamo pravo kao narod na kalkulaciju“, istakao je Mušić.

Džafer Alić, kandidat na listi za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona govorio je kako je narod izrodio Stranku demokratske akcije. Narod koji je izglasao referendum o nezavisnosti, organizovao odbranu države, kasnije zemlju marljivo i posvećeno obnavljao i u svemu tome zajedno sa SDA.

„Kada se vratite kućama kažite svojoj porodici, rodbini, prijateljima i komšijama da jedino SDA ima kapacitet da uradi kvalitetne stvari za svoj narod. Ona je temelj države i to će biti i nakon 2. oktobra. Prenesite i drugima u svom okruženju da je iznimno značajno i presudno da u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Bošnjaci i svi koju ovu zemlju doživljavaju svojom i brinu o njoj, budu jednako zastupljeni u Skupštini kao i drugi. Prirodno nas ima dovoljno i moramo to prenijeti na mjesta u Skupštini Kantona kako bi očuvali i unaprijedili poziciju našeg naroda i građana. Više od 7 hiljada glasova probosanskohercegovačkih stranaka na prošlim izborima nije uzeto u raspodjelu mandata, jer su dati strankama koje nemaju kapacitet ući u Skupštinu HNK. Time su izgubljeni mandati. Da ih je dobio, probosanskohercegovački faktor bi vodio sve ključne procese u Kantonu. Moramo misliti na kvalitetnu zastupljenost, zbog života ovdje. Moram ispričati onu poznatu anegdotu o slučajnom prolazniku. Kada je naš rahmetli predsjednik Alija bio zarobljen i kada su skupinu oko njega pitali gdje su pošli, tu se našao jedan koji je kazao da je samo slučajni prolaznik. E zamislite da je tada taj slučajni prolaznik bio na mjestu prvog. Kako bi mi s njim završili. Zbog toga ne dopustite da slaba kopija tog slučajnog prolaznika bude na čelu države“, rekao je Alić.

(StarMo)